importantSocial

Consiliul Naţional al Elevilor cere să se asigure testarea gratuită a tuturor elevilor și cadrelor didactice

Consiliul Naţional al Elevilor inistă ca să se asigure testarea gratuită, săptămânală, în unitățile de învățământ, a tuturor elevilor și cadrelor didactice neimunizate împotriva COVID-19, după ce ministrul educaţiei a anunţat miercuri, 29 septembrie, că şcolile rămân deschise și peste pragul de 6 la mie.

Consiliul Naţional al Elevilor susţine ca „şcolile să rămână deschise în format fizic până la carantinarea localității, având în vedere că, în aceste situații, riscul de răspândire comunitară a virusului este considerabil mai mare”.

Totodată, Consiliul Național al Elevilor solicită ca, după depășirea ratei de 6 infectări la mia de locuitori, să se asigure testarea gratuită, săptămânală, în unitățile de învățământ, a tuturor elevilor și cadrelor didactice neimunizate împotriva COVID-19, dar și să se asigure posibilitatea ca elevii și profesorii vaccinați să se testeze, în orice moment, la cerere.

Reprezentanţii elevilor mai solicită ca Ministerul Sănătății să clarifice situația testelor noninvazive și dacă acestea vor putea fi utilizate în unitățile de învățământ, având în vedere că, în urmă cu un an, experții în epidemiologie declarau că acestea nu sunt teste omologate, ci trebuie dublate de teste antigen sau RT-PCR.

„Auzim tot mai des că școala trebuie să se deschidă prima și să se închidă ultima. Cu siguranță că toți ne dorim să ne întoarcem la normalitatea de acum doi ani, însă autoritățile au datoria de a crea un spațiu propice desfășurării cursurilor, un spațiu în care sănătatea elevilor și a cadrelor didactice să nu fie pusă în pericol. Avem nevoie de predictibilitate și măsuri concrete pentru o educație de calitate în vreme de pandemie”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Back to top button