importantInternaționalSĂNĂTATE

Mii de cadre medicale din New York, concediate pentru că nu doresc să se vaccineze

Spitalele din statul New York se pregăteau luni să concedieze mii de angajați din domeniul medical pentru că nu s-au prezentat la vaccinarea obligatorie împotriva COVID până la termenul-limită care a expirat în aceeași zi. Între timp, unele unităţi din nordul statului și-au limitat serviciile pentru a face faţă deficitului de personal, transmite Reuters, citată de News.ro.

Până acum, 16% din cei 450.000 de angajaţi ai spitalelor statului New York nu s-au vaccinat complet.

Erie County Medical Center (ECMC) din Buffalo a sistat operaţiile programate şi nu va accepta pacienţi pentru terapie intensivă de la alte spitale, în timp ce se pregăteşte să concedieze sute de angajaţi nevaccinaţi.

Peter Cutler, un purtător de cuvânt al ECMC, a spus că decizia de a amâna unele operaţii va afecta spitalul din punct de vedere financiar.

„A trebuit să luăm o decizie cu privire la unde am putea face temporar unele modificări, astfel încât să ne putem asigura că alte domenii de servicii sunt cât mai puţin afectate posibil. Din punct de vedere financiar, este o mare problemă”, a spus Cutler.

Totodată, Catholic Health, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de sănătate din vestul New York-ului, a anunţat că va amâna luni unele operaţii programate, în timp ce lucrează la creşterea ratei de vaccinare, care a ajuns la 90% dintre lucrători.

Departamentul de sănătate de stat din New York a emis luna trecută un ordin prin care se impune ca toţi lucrătorii din domeniul sănătăţii să primească cel puţin prima doză de vaccin pentru COVID până pe 27 septembrie.

Primarul oraşului New York, Bill de Blasio, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, că spitalele din oraş nu văd impacturi majore ale obligativităţii vaccinării, dar este îngrijorat de alte zone ale statului în care ratele de vaccinare sunt mai mici.

Dintre cei 43.000 de angajaţi din cele 11 spitale publice din oraş, aproximativ 5.000 nu au fost vaccinaţi, a declarat dr. Mitchell Katz, şeful NYC Health + Hospitals, la conferinţa de presă. Acesta a spus că 95% dintre asistenţii medicali au fost vaccinaţi şi că toate facilităţile grupului au fost „deschise şi pe deplin funcţionale” luni.

Lucrătorii medicali concediaţi pentru că nu s-au vaccinat nu vor primi asigurarea de şomaj decât dacă sunt în măsură să furnizeze o cerere validă aprobată de medic pentru cazare medicală, a declarat biroul Hochul.

Sâmbătă, guvernatoarea statului New York, Kathy Hochul, a declarat că are în vedere să angajeze Garda Naţională şi unii lucrători medicali din afara statului pentru a acoperi lipsa probabilă de personal. Aproximativ 80 de milioane de americani – 25% din populație – nu s-au vaccinat încă împotriva COVID, denunțați de președintele SUA, Joe Biden, drept o minoritate care împiedică Statele Unite să „întoarcă pagina” COVID-19 refuzând să fie vaccinaţi.

Back to top button