Știrile 60m.RO

Peste 70% dintre români cred că țara se îndreaptă într-o direcție greșită

Peste 70% dintre români cred că în România lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită. Într-un procent similar, oamenii consideră că ceea ce se întâmplă în lume merge într-o direcţie greşită, conform unui sondaj realizat de Inscop la comanda News.ro. Același sondaj arată că mai mult de 60% dintre români cred că viața lor este mai grea decât în urmă cu cinci ani.

Peste o treime dintre români spun că viaţa lor este mai bună decât în urmă cu cinci ani, în timp ce mai mult de 60% spun că viaţa lor este mai grea decât în urmă cu cinci ani. Procentul celor care cred că peste cinci ani viaţa lor va fi mai bună este similar cu al celor care consideră că peste cinci ani viaţa lor va fi mai grea.

Direcţia ţării

  • 25.5% dintre români cred că în România lucrurile se îndreaptă într-o direcţie bună (faţă de 20.8% în 2022), în timp ce 70.1% sunt pesimişti în legătură cu viitorul ţării (faţă de 74.5% în 2022).
  • 4.3% reprezintă ponderea non-răspunsurilor (faţă de 4.7% în 2022).

Cred în proporţii mai mari decât media că ţara merge într-o direcţie bună votanţii Alianţei PSD-PNL, tinerii de 18-29 de ani, persoanele cu venituri mari şi foarte mari şi angajaţii la stat.

Direcţia lumii

  • 24% dintre participanţii la sondaj cred că lumea se îndreaptă într-o direcţie bună (faţă de 24.2% în 2022), în timp ce 70.6% sunt de părerea contrarie (68.9% în 2022).
  • 5.4% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare (faţă de 6.9% în 2022).

Cred în proporţii mai mari decât media că ţara merge într-o direcţie bună votanţii Alianţei PSD-PNL, tinerii de 18-29 de ani, persoanele cu venituri mari şi foarte mari şi angajaţii la stat.

Evoluţie calitatea vieţii – comparaţie trecut

  • Întrebaţi cum îşi văd viaţa din prezent în comparaţie cu acum 5 ani, 36.9% dintre respondenţi apreciază că este ”mai bună” (faţă de 29.3% în 2022), în timp ce 60.4% spun că este ”mai grea” (faţă de 68.9% în 2022).
  • Nu ştiu sau nu răspund 2.6% din cei intervievaţi (faţă de 1.8% în 2022).

Cred în proporţii mai mari decât media că viaţa este mai bună în prezent decât în urmă cu 5 ani, votanţii Alianţei PSD-PNL, persoanele cu vârsta de 18-44 de ani, persoanele cu educaţie superioară, cele cu venituri mari şi foarte mari.

Evoluţie calitatea vieţii – proiecţie viitor

  • 44.4% dintre români consideră că peste 5 ani viaţa lor va fi mai bună decât în prezent (faţă de 43.2% în 2022), în timp ce 46.2% cred că va fi mai grea (faţă de 46.6% în 2022).
  • 9.4% nu ştiu sau nu răspund (faţă de 10.2% în 2022).

Cred în proporţii mai mari decât media că viaţa va fi mai bună peste 5 ani decât în prezent votanţii AUR, tinerii de 18-29 de ani, persoanele cu educaţie superioară, gulere albe, şi cele cu venituri mari şi foarte mari.

  • „Comparativ cu sondajul INSCOP din 2022, ponderea românilor care cred că ţara se îndreaptă într-o direcţie bună a crescut uşor, în timp ce părerile cu privire la direcţia înspre care se îndreaptă lumea sunt constante.
  • De asemenea, şi evaluarea calităţii vieţii din prezent comparativ cu situaţia din urmă cu 5 ani relevă o creştere a percepţiilor favorabile, comparativ cu măsurătoarea din 2022.
  • Pe de altă parte, strict raportat la datele pe 2024, ponderea celor care cred că viaţa este mai grea acum decât în urmă cu 5 ani este semnificativ mai mare decât a celor care cred că viaţa este mai bună.
  • În ceea ce priveşte aşteptările faţă de viitor, nu se observă diferenţe semnificative faţă de măsurătoarea INSCOP din 2022, ponderea celor care că peste 5 ani viaţa va fi mai bună decât în prezent fiind relativ egală cu ponderea celor care cred că viaţa peste 5 ani va fi mai grea”, afirmă Remus Stefureac, director Inscop Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 22 – 29 februarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button