Politică

Bode și-a clădit cariera politică la umbra unui căpitan de SECURITATE

Ministrul Lucian Bode a fost ales în funcția de prim-vicepreședinte al PNL. El și-a clădit cariera politică la umbra căpitanului de securitate Viorel Nicolae Stanca, fostul lider al filialei Sălaj a Partidului Democrat.

Lucian Bode a fost subordonatul căpitalului de securitate timp de opt ani, pe linie de partid. Mai mult, soția lui Lucian Bode, Karina Bode, a fost asociată cu Viorel Nicolae Stanca în firma Electroprim.

Președintele Traian Băsescu l-a avansat pe Viorel Nicolae Stanca, colegul său de partid, în gradul de general de brigadă în rezervă, la propunerea SRI, în anul 2007.

Lucian Bode, sindicalist șef la Electrica Zalău

Lucian Bode a obținut în anul 1998 o licență de inginer electromecanic la Universitatea din Oradea. Apoi a dispărut din peisaj. Experința sa profesională începe în anul 2000, atunci când era șef Serviciu Vânzări la firma Electrometal, din Oradea. Nu se știe cu ce s-a ocupat după terminarea facultății. În anul 2001 a ajuns inginer la Sucursala de Distribuție a Energiei Electrice Zalău. Doi ani mai târziu a ajuns președinte Sindicatului Electrica Zalău.

Șeful lui Bode pe linie de partid, fost căpitan de securitate

Afaceristul Viorel Nicolae Stanca, fost căpitan de securitate pe contrainformații, a fost avansat în gradul de general de brigadă în rezervă în anul 2007. Decizia a fost luată de președintele Traian Băsescu, la propunerea SRI. Avansarea în grad s-a făcut pe criterii politice. Viorel Nicolae Stanca se afla atunci la conducerea PD Sălaj, partid condus Traian Băsescu.

Filiala Sălaj a Partidului Democrat a fost condusă în perioada 2001-2008 de Viorel Nicolae Stanca. În aceeași perioadă, la umbra fostului ofițerul de securitate, Lucian Bode a deținut pe rând funcțiile de secretar, vicepreședinte, secretar general și președinte al Partidului Democrat, filiala Sălaj.

În urma scandalului privind colaboarea cu securitatea din 2008, Viorel Nicolae Stanca s-a retras de la conducerea PD Sălaj. Dar l-a lăsat în locul său pe Lucian Bode, care se pregătea să candideze pentru un post de deputat.

Karina Bode, asociată cu generalul

Relația dintre Lucian Bode și generalulViorel Nicolae Stanca era mai profundă decât o simplă subordonare pe linie de partid. Pe cei doi îi lega și o relație de afaceri. Dar nu direct! Karina Bode, soția lui Lucian Bode, era asociată cu Viorel Nicolae Stanca și Veronica Elena Stanca în firma Electropim SRL.

Societatea Electroprim a fost înființată în anul 2001 și avea ca obiect principal de activitate lucrări de instalații electrice. Conform datelor de la Registrul Comerțului, firma a fost radiată în anul 2011. Însă, atunci, era deținută de Karina Bode (32%), Viorel Nicolae Stanca (34%) și Veronica Elena Stanca (34%).

Patru mandate de deputat

După ce generalul Viorel Nicolae Stanca s-a retras de la șefia PD Sălaj, Lucian Bode și-a continuat cariera politică. În anul 2008 a câștigat primul mandat de deputat. Atunci a fost ales deputat de Sălaj, pe listele PDL. În primul său mandat, deputatul Lucian Bode a luat cuvântul de nouă ori în care a vorbit în total 23 minute și 32 de secunde. A susținut 27 de inițiative legislative, din care cinci au fost adoptate. Totodată, a adresat 7 întrebări și interpelări, dar a susținut și două moțiuni.

Prima moțiune a fost pe 2 octombrie 2012 cu titlul „Dăunătorii USL distrug agricultura”. Cea de-a doua a fost înregistrată pe 15 octombrie 2012 și avea titlul „Guvernul USL – frâna de motor a bugetului”. Ambele au fost respinse.

Cel de-al doilea mandat de deputat a fost câștigat de Lucian Bode, tot pe listele PDL. Apoi PDL a fuzionat cu PNL, fuziune din care a rezultat noul PNL. Iar Lucian Bode a devenit deputat PNL. În perioada 2012-2016, a susținut 78 de inițiative legislative, din care 14 au fost adopatate. A luat cuvântul de 73 de ori în 53 de ședințe, dar a și fost semnatarul a 25 de moțiuni. În mandatul din 2012 -2016, deputatul Lucian Bode a fost un pic mai activ. A luat cuvântul de 88 de ori în 71 de ședințe, a susținut alte 25 de moțiuni, a semnat 58 de inițiative legislative din care au fost promulgate 14.

De trei ori ministru

Deputatul Lucian Bode a fost de trei ori ministru. Prima dată a fost numit ministru al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri în februarie 2012. A rezistat pe funcția doar două luni. În noiembrie 2019 a fost numit ministru al Transporturilor în primul guvern condus de Ludovic Orban. Apoi, în decembrie 2020, a fost luat de la Transporturi de premierul Florin Cîțu și mutat la Ministerul Afacerilor Interne.   

Ce avere are ministrul Lucian Bode?

Ministrul Lucian Bode împreună cu soția sa, Karina Bode, au o vilă de 335 metri pătrați în orașul Zalău, din județul Sălaj. Soții Bode și-au mai cumpărat un apartament în Cluj, în anul 2019. Apartamentul de 55,7 mp a fost cumpărat prin credit ipotecar.  

În august 2020 și martie 2021, ministrul Lucian Bode a vândut un Mercedes Benz și un Volvo cu 3.500 euro, respectiv 14.000 euro. Ambele mașini au fost cumpărate de Dumitru Bode. Deși are datorii de aproximativ  29.130 euro și 278.000 lei la bănci, ministrul Bode a reușit să strângă în jur de 16.000 euro și 53.000 lei.   Pentru funcțiile de ministru al Transporturilor și al Afacerilor Interne, cetățenii i-au plătit un salariu cumulat de 166.697 lei în anul 2020. Adică, în jur 14.000 lei pe lună.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button