Republica Moldova

Banditul Krasnoselski pune în cârca Republicii Moldova datoria istorică de șapte miliarde de dolari pentru gazele Gazprom

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat într-un interviu pentru agenția rusă Novosti că datoria istorică la gaze rusești furnizate în regiunea separatistă transnistreană a atins borna de șapte miliarde de dolari și că aceasta este o chestiune comercială între Gazprom și Moldovagaz. Tiraspolul nu mai plătește gazul rusesc consumat de circa 15 ani.

„Transnistria folosește gaz rusesc. Această sumă de șapte miliarde de dolari, sună ca o sumă imensă. Suma este alcătuită din prețul real al gazului furnizat Transnistriei. Și indiferent de modul în care este distribuit intern, vorbim despre prețurile mondiale. În principiu, Transnistria nu renunță la datorii, adică suntem gata să plătim pentru ceea ce am consumat. Aceasta este și poziția noastră, este clară și sinceră”, a declarat Krasnoselski.

Circa 90% din datoriile Moldovagaz către Gazprom sunt alcatuite din neplata facturii la gaz de către autoritățile separatiste de la Tiraspol. Moldovagaz este compania care livrează gazul rusesc în regiunea separatistă, acolo unde Gazprom deține pachetul majoritar de acțiuni.

Moldovagaz a fost fondată în anul 1999, iar Gazprom deține 50% din acțiuni (145,3 milioane dolari SUA), Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova 35,33% (102,7 milioane dolari SUA), regiunea din stângă Nistrului 13, 44% (39 milioane dolari SUA), persoanele fizice și juridice 1,23% (3,5 milioane dolari SUA).

Cu toate acestea, Krasnoselski a mai adăugat în interviul oferit jurnaliștilor ruși că problema datoriei istorice de șapte miliarde de dolari este o chestiune de negocieri între Moldova și Rusia, Gazprom și MoldovaGaz.

„Aceasta este o problemă comercială”, a completat Krasnoselski.

Tiraspolul nu mai plătește gazul rusesc din 2006. Banii sunt acumulaţi pe așa-numitul „cont de gaz”, de unde sunt folosiţi de autoritățile separatiste transnistrene pentru alte necesități precum plata pensiilor și indemnizațiilor.

Back to top button