Economie

Patronii de restaurante spun că certificatul verde le îngroapă afacerile

Certificatul verde urmează să devină obligatoriu în București pentru persoanele care vor să meargă la restaurant, deoarece Capitala a intrat în scenariul roșu, cu o rată de infectare de peste 3 la mie (3,6).

Certificatul verde COVID-19 va fi necesar pentru accesul în localuri, restaurante, evenimente publice și private, concerte, spectacole sau piscine.

Măsura se va dovedi însă foarte păguboasă pentru operatorii economici, aceștia speriindu-se de posibilitatea de a închide afacerea.

„Mi se pare efectiv degeaba, când suntem testați sau vaccinați și suntem pozitivi, cine verifică acest lucru? Deci, mi se pare inutil și mi se pare că ușor-ușor nu ne închidem, dar ne închidem obligați”, a spus Alin, managerul unui bar de pe Lipscani.

Un alt manager, al unui restaurant cu specific italienesc, susține că situația din Horeca este disperată.

„Situația este disperată, am lucrat cât de cât bine în vară, dar dacă acum se închide încă o dată, nu știu ce vom face. Rămânem doar cu livrările. Și așa, s-a răcorit, și a fost gol aici. Nu suntem pregătiți ( pentru verificatul clienților în ceea ce privește certificatul Covid – n.r.). Cu ce să-i verificăm?”, susține Francesco.

Un alt patron al unei cafenele din Centrul vechi susține că nu știe nici în prezent cum se face verificarea clienților în ceea ce privește certificatul Covid.

„Este o situație foarte complicată. Multă lume nu crede în certificat. Cât timp unii cred, alții nu, unii au certificat, alții nu au, vor fi două tabere, ca într-un război (…) Nu avem cum să verificăm, decât dacă avem exemple certe. Câteodată intri în intimitatea omului. Ca business, va fi dezastruos, când începi să triezi lumea. După prima scădere de 70% va fi spre zero numărul de clienți”, a spus patronul cafenelei, de origine iordaniană, pentru Gândul.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button