importantSocial

Procurorii au început a ridica documentele de la sediul City Insurance. Principalul vizat în dosar este Dan Odobescu

Parchetul General a descins joi, 23 septembrie, la sediul central al companiei City Insurance într-un dosar de delapidare, spălare de bani, fals şi abuz în serviciu, dezvăluie G4media care citează surse judiciare. În dosar sunt vizate 20 de persoane din conducerea și acționariatul City Insurance, cel mai important fiind acționarul majoritar Dan Odobescu, dar și persoane din conducerea ASF din perioada 2016-2020, responsabili de sectorul supraveghere asigurări.

Parchetul General a ridicat documente privind împrumuturile companiei City Insurance de la bănci din Elveția, despre care procurorii bănuiesc că ar fi fost fictive, notează sursa citată.

Dosarul de la Parchetul general vizează deocamdată fapte in rem de delapidare, spălare de bani, fals și abuz în serviciu.

Prejudiciul minim este estimat în dosar la peste 28 de milioane de euro.

Procurorii ar avea comisii rogatorii în Elveția, Luxemburg, insulele Cayman și Barbados. Alte dosare privind compania ar fi și la DIICOT și DNA.

Valentin Ionescu, șeful Direcției Generale Asigurări din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat recent că în urma unor controale făcute în România şi Elveţia, s-a descoperit că acţionarul majoritar al City Insurance – firma Vivendi International, cu peste 85 %, deținută de asociatul unic Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase – ar fi acordat împrumuturi fictive companiei pentru care se plăteau dobânzi reale la o rată de 10-12%.

”City a plătit din 2017 până în primăvara acestui an 18 milioane de euro ca dobânzi la aceste împrumuturi, dar aceste împrumuturi erau fictive, banii nu au venit niciodată în România, conturile prezentate erau false. Din 2017 încoace, Vivendi a acordat trei împrumuturi de 50 mil. de euro, 25 mil. de euro, iar în primăvara acestui an de 50 mil. de euro. Noi am descoperit că City a plătit chiar în avans către Vivendi dobânzile pentru acest an”, a declarat Valentin Ionescu de la ASF.

În anul 2014, Dan Odobescu a fost trimis în judecată în dosarul Carpatica Asigurări, în care fostul șef ASF, Dan Radu Rușanu și a fost chiar arestat.

Odobescu a fost acuzat de grup infracţional organizat şi complicitate la folosirea influenţei de lider într-o companie, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite.

Trei ani mai târziu, Rușanu și Odobescu ar fi fost achitați de Înalta Curte.

Falimentul City Insurance,a fost decis, vineri 17 septembrie, de ASF, că este al patrulea al unei companii de asigurări în ultimii șase ani.

Back to top button