importantInternaționalPolitică

Decizia CEDO: Alexander Litvinenko, fostul KGB, a fost UCIS de Rusia

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că Rusia este responsabilă pentru omorârea, în 2006, a lui Alexander Litvinenko, ofițer al serviciilor secrete ruse FSB (fostul KGB), care a murit într-o agonie cumplită după ce a fost otrăvit la Londra cu Poloniu 210, un rar izotop radioactiv, transmite Reuters.

„Rusia a fost responsabilă pentru asasinarea lui Alexander Litvinenko în Regatul Unit”, a spus Curtea Europeană a Dreputurilor Omului.

Rusia însă a negat tot timpul că ar avea vreo implicare în otrăvire.Potrivit concluziilor CEDO, fosta gardă de corp KGB Andrei Lugovoi și alt rus, Dmitri Kovtun, au desășurat asasinatul ca parte a unei operațiuni ghideate probabil de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, succesorul KGB-ului sovietic.
„Curtea a concluzionat, mai ales, că există un puternic caz prima facie că, în otrăvirea domnului Litvinenko, domnii Lugovoi și Kovtun au acționat ca agenți ai statului rus”, se spune în comunicatul oficial.
După ce s-a mutat în Marea Britanie, Litvinenko, fost ofițer FSB ce a făcut dezvăluiri despre serviciul secret rusesc, a devenit un critic vocal al președintelui Vladimir Putin.

Back to top button