Internațional

Scandal diplomatic: Macron, lăsat pe tușă de marile puteri occidentale

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat vineri seară că Franța își retrage imediat ambasadorii în SUA și Australia, ca protest față de afacerea submarinelor nucleare dintre cele două țări, care scoate Franța dintr-o înțelegere de miliarde de dolari.

Le Drian a declarat că decizia, luată la cererea președintelui Emmanuel Macron, „este justificată de gravitatea excepțională a anunțurilor” făcute de Australia și Statele Unite.

El a spus că anularea de către Australia a unui mare contract de cumpărare a submarinelor convenționale franceze în favoarea submarinelor cu energie nucleară construite cu tehnologia SUA este „un comportament inacceptabil”.

Joi, autorităţile franceze au anulat o seară de gală programată vineri la Washington, după anularea „contractului secolului” de furnizare a unor submarine către Australia, care a generat o criză transatlantică.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri seara un parteneriat strategic cu Marea Britanie şi Australia, AUKUS, ce prevede, printre altele, furnizarea de submarine nucleare Canberrei, ceea ce scoate din joc producătorii francezi în domeniu.

În urma încheierii alianţei AUKUS, Australia va cumpăra submarine americane cu propulsie nucleară, renunţând astfel la achiziţionarea a 12 submarine convenţionale produse de grupul francez Naval Group, contractate în 2016.

Back to top button