Politică

”Șeful Vămilor” își așteaptă condamnarea la închisoare

Vasile Blaga, fost lider PDL și secretar general al partidului, va afla pe data de 15 noiembrie, la Înalta Curte, prima decizie din dosarul în care procurorii DNA l-au acuzat de trafic de influență în favoarea unor firme „de casă” ale formațiunii politice 700.000 de euro ar fi luat Blaga în perioada 2011-2012, din care 500.000 prin intermendiul lui Gheorghe Ștefan zis „Pinalti”.

Înalta Curte de Casație și Justiție a judecat, marți, dosarul de trafic de influență al lui Vasile Blaga, cel în care fostul lider PDL fusese achitat de Tribunalul București pe 30 iunie 2017, apoi decizia a fost desființată de către judecătorii instanței ierarhic superioare, dosarul fiind trimis spre rejudecare.

Pe data de 21 iulie 2020, Curtea de Apel Bucureşti a admis apelul DNA şi a anulat decizia primei instanţe prin care Vasile Blaga a fost achitat în octombrie 2017 pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

În al doilea ciclu procesual, la Tribunalul București, magistrații au decis să își decline competența în favoarea Înaltei Curți și în acest fel cauza a ajuns pe rolul instanței supreme în septembrie 2020.

În luna mai 2021, ICCJ  menține „măsura asiguratorie dispusă faţă de inculpatul Blaga Vasile prin ordonanţa nr. 234/P/2016 din data de 25 octombrie 2016 a DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti, până la concurenţa sumei de 700.000 euro”.

Acuzațiile procurorilor DNA

Vasile Blaga a fost trimis în judecată pe 29 noiembrie 2016 de DNA Ploieşti, fiind acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenţei, astfel încât respectiva firmă să obţină contracte cu două companii naţionale.

„În perioada 2011 – 2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horaţiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenţei prin intermediul inculpatului Ştefan Gheorghe (vicepreşedinte al aceluiaşi partid) asupra unei persoane care a deţinut consecutiv funcţii de conducere la două companii naţionale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horaţiu Bruno să obţină contracte la cele două companii naţionale”, afirmă procurorii.

Potrivit DNA, Blaga a primit 500.000 de euro prin intermediul fostului primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi 200.000 de euro printr-un alt intermediar.

„În acest sens, Ştefan Gheorghe (…) a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană (…) a fost dispusă să contribuie – indirect – la finanţarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică spre diverse societăţi indicate. (…) Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională – prin licitaţii trucate – cu firma lui Berdilă Horaţiu Bruno, acesta din urmă a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procent prestabilit din valoarea contractelor”, arată DNA.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button