Economie

Adrian Câciu: România, jefuită de Guvernul României!

Economistul Adrian Câciu vine cu câteva date și o scurtă analiză prin care ne arată cum este jefuită România de către Guvernul României în domeniul energiei, și ce măsuri urgente ar putea salva independența noastră energetică ca țară.

„Vă prezint niste date: În martie 2022 România ar avea un plus de producție de energie electrică de 800 Mwh zilnic dacă Hidroelectrica ar finaliza investițiile la 3 capacități de producție(realizate în proporție de 92% dar oprite pentru că statul ia mereu dividendele companiei și nu lasă banii pentru investiții).În decembrie 2022 România ar avea înca un plus de 800 Mwh zilnic daca Mintia ar fi retehnologizată și deschisa. La aceasta am adăuga Iernut care ar aduce un plus de 400 Mwh zilnic.Costuri?

Hidroelectrica : 1,7 miliarde lei

Mintia: 300 milioane euro (1,5 miliarde lei)

Iernut: 300 milioane euro (1,5 miliarde lei).

Toate aceste investiții trebuie realizate de stat prin companiile care dețîn investițiile. Ce face statul? Ia banii companiilor, plătește subvenții, prezerva profiturile unora, iar peste un an se află în aceeași situație, respectiv de a nu diversifica oferta de energie și a depinde de prețuri prohibitive.

Costul subvențiilor depăsește 5 miliarde lei doar pentru anul 2021. Iar efectul este negativ. Adică risipă. Costul investițiilor pe termen scurt ar fi de 4,7 miliarde lei. Dar ai avea un plus de producție care ți-ar regla necesarul de consum și independența în materie de preț. De ce procedează Guvernul așa? Pentru că neivestind în energie asigură profituri unor bișnițari. Pentru că neinvestind în energie și lipsind companiile româneșți de capital, acestea pot fi vândute ieftin. Pentru că….acesta nu este Guvernul României.”

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button