importantPolitică

Schema dobândirii cetățeniei române prin acte false, pe masa secretarului Comisiei pentru drepturile omului. Guvernul Cîțu, implicat

Autoritatea Națională pentru Cetățenie s-a confruntat cu situația în care într-un număr semnificativ de dosare de cetățenie au fost depuse acte de stare civilă care s-au dovedit a nu fi autentice, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 82/2021 pentru completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991. Dimensiunea fenomenului este una de interes public și a ajuns în vizorul senatorului AUR, Ionuț Neagu, care cere ministrului interimar al Justiției, Lucian Bode, elucidare schemei prin care cetățeni străini își dobândesc sau redobândesc cetățenia română în mod fraudulos.

Până la ora actuală, Guvernul Cîțu nu a prezentat niciun fel de cifre și nici nu s-a referit la consecințele suportate de persoanele care au prezentat acte neautentice sau false în dosarele de cetățenie, după cum nu s-a referit nici la faptul dacă autoritățile competente ale statului român au sesizat sau nu oficial autoritățile statelor străine asupra acestor cazuri.

”Obiectul întrebării face referire la numărul concret al dosarelor de cetățenie depuse cu acte de stare civilă care s-au dovedit a nu fi autentice, în ultimii 5 ani, dar și care sunt acțiunile sau demersurile concrete întreprinse de Ministerul Justiției și, respectiv, Autoritatea Națională pentru Cetățenie în vederea tragerii la răspundere, conform legii, a persoanelor și funcționarilor care s-au făcut vinovați în cazurile de prezentare a actelor de stare civilă care s-au dovedit a nu fi autentice. Oare autoritățile statului român au sesizat sau nu oficial autoritățile competente ale altor state asupra cazurilor concrete de emitere a unor acte false de state civilă de către instituții și cetățeni ai respectivelor state”, precizează secretarul Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi, Ionuț Neagu, în solicitarea către ministrul interimar al Justiției.

În preambulul Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 82/2021 pentru completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991 se susține că: verificarea autenticității documentelor emise de autorități ale altor state, documente cu privire la care există suspiciuni de fals, prin obținerea unei confirmări din partea autorităților străine competente, este dificil de realizat, iar, în unele cazuri, o astfel de posibilitate este practic inexistentă – spre exemplu, în cazul persoanelor care solicită redobândirea cetățeniei române și care provin dintr-o serie de state ale spațiului ex-sovietic” și că ”situația prezentată mai sus continuă să subziste, existând cazuri de suspiciune cu privire la autenticitatea actelor de stare civilă depuse de unii solicitanți în dovedirea condițiilor pentru redobândirea cetățeniei române.

Sursa:flux60.ro

Back to top button