Economie

EXPLOZIE la prețul RCA: Se cere demiterea conducerii ASF și sesizarea parchetului

Autoritatea de Supraveghere Financiară și șeful ei, contabilul de ocol silvic Nicu Marcu, asistă complice la distorsiunile pe care chiar ea le-a introdus în piață asigurărilor, prin lipsa reală de supraveghere, afirmă Radu Soviani.

„Hotnews publică două tabele comparative cu oferta pentru aceeași mașină – același șofer primită prin intermediul brokerilor de asigurare. După anunțul că City Insurance a sifonat banii asiguraților sub privirea și complicitatea ASF, care a aderat la această sifonare, în doar 10 zile, asigurătorii au scumpit polițele RCA, cu zeci de procente. Spre exemplu, Euroins a scumpit de la 418 la 603 lei asigurarea la 6 luni, respectiv cu 44%. Datele obținute de hotnews arată că Grawe a scumpit de la 536 la 935 de lei aceeași asigurare (cu 74% din 3 până în 15 septembrie).

Asta nu este piață funcțională! Asta este piață de furt! Ca și la Astra și în cazul City Insurance, problema nu este că prețul asigurărilor RCA era prea mic! Ci pentru că sumele se sifonau din societăți, în beneficiul grupurilor de interese și în dauna populației, cu complicitatea supraveghetorului, care era ,,păcălit” să nu verifice extrase de cont false ale lui City și astfel nu obligau actionarii sifonari să aducă capital. Scumpirea asigurărilor cu 44%-74% NU este consecința cvasi-falimentului City și devoalării fraudei.

Scumpirea asigurărilor este un EȘEC de supraveghere, care trebuie corectat astfel:

1. Demiterea întregii conduceri ASF și sesizarea parchetului pentru a determina gradul de complicitate al fiecărui funcționar responsabil la lipsa de supraveghere.

2. Autosesizarea Parchetului în privința pasivității conducerii ASF care asista la majorări de prețuri de 44%-74% FĂRĂ motivație economică reală.

3. Sesizarea Consiliului Concurenței privind înțelegerea la preț de către ceilalți asigurători din piață, inclusiv abuzul de poziție dominantă. În trecut, sub mandatul lui Mișu Negrițoiu, așa cum am sesizat Parlamentul încă din iarnă 2014-2015, asigurătorii s-au mai înțeles la preț, fiind amendați cu zeci de milioane de Euro de Consiliul Concurenței. E drept că acest Consiliu a dat sancțiunea la 3 ani după ce eu sesizasem oficial Parlamentul privind inducerea artificială și nesustenabilă de către Mișu Negrițoiu a scumpirii asigurărilor, în același scop ca și la City Insurance: acționarii sifonari să nu aducă capital ci să acopere sifonările din scumpiri. #nimicpentrupopulatie.”, notează Radu Soviani.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button