Social

Grevă japoneză la început de an şcolar a cadrelor didactice și a personalului auxiliar de la o şcoală din Constanţa

 La o școală din Constanța, anul de învățământ începe cu o grevă japoneză a cadrelor didactice și a personalului auxiliar. Oamenii sunt nemulţumiţi din cauza spațiilor insuficiente, copiii care învaţă aici nu au sală de sport, dar nici bibliotecă sau laboratoare de fizică, chimie şi biologie, care au fost transformate în săli de clasă pentru a face faţă numărului mare de elevi.

Una dintre cele mai bine cotate școli generale din Constanța nu mai poate funcționa în condițiile actuale. Aproape 1.500 de elevi învață aici, iar numărul maxim admis într-o clasă nu poate fi respectat.

Elena Fuduli, vicepreședintele asociației de părinți: Sunt mult prea mulți elevi care nu au unde să învețe – nu au laboratoare, nu au bibliotecă, nu au sală de sport. Anca Moșoiu, bibliotecara școlii, cere un spațiu adecvat pentru cele 25.000 de cărți disponibile.

Anca Moșoiu: Cărțile sunt de trei ani de zile în saci. Copiii aceştia citesc. Vă rog frumos, ajutați-ne să avem spațiu pentru bibliotecă!

Profesorii și părinții elevilor spun că problema poate fi rezolvată și invocă o hotărâre a Consiliului Local din 2018 prin care Şcolii 30 i se permitea folosirea unor spații ale Colegiului Tehnologic „Tomis”, aflat în proximitate, care urmau să fie transformate în săli de clasă și laboratoare. Contestată ulterior în instanță, hotărârea a devenit definitivă și irevocabilă în 2019, dar Primăria Municipiului Constanța are alte planuri cu Colegiul „Tomis”.

Florin Cocargeanu, viceprimar: Prin Consiliul Local, anul acesta noi am anulat hotărârea din 2018, clădirile respective rămânând tot în administrare la Colegiul „Tomis”. Acolo va fi un proiect pentru crearea unui campus de meserii.

Printr-o petiţie adresată Primăriei, Şcoala 30 a propus ca variantă amplasarea și dotarea adecvată a şapte săli de clasă în containere în curtea școlii, în condiții optime, pentru clasele pregătitoare, astfel încât spațiul destinat laboratoarelor și bibliotecii să fie eliberat.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button