importantInternaționalȘtirile 60m.RO

Peste 550.000 de maghiari din România au obţinut cetăţenia ungară

Potrivit preşedintelui executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), Krisztina Sándor, din cei 1,2 milioane de maghiari din România, până în prezent, peste 550.000 au reuşit să dobândească cetăţenia ungară prin procedura simplificată.

În opinia Krisztinei Sándor, în Transilvania există încă multe persoane care ar putea să dobândească cetăţenia ungară.

Preşedintele executiv al CNMT şi István Csomortányi, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), formaţiuni care lucrează în parteneriat, au susţinut joi o conferinţă de presă la Cluj-Napoca despre dobândirea simplificată a cetăţeniei ungare şi despre înregistrarea la alegerile parlamentare de anul viitor, din Ungaria.

Birourile de presă ale celor două formaţiuni politice au emis un comunicat comun în acest sens.

Krisztina Sándor a anunţat că activiştii celor două organizaţii politice se pregătesc să viziteze, până la sfârşitul toamnei, persoanele care încă nu au reuşit să dobândească, prin procedura simplificată, cetăţenia ungară şi vor încerca să-i ajute la întocmirea dosarelor. Krisztina Sándor a adăugat că, la birourile de consiliere ale CNMT, interesul pentru obţinerea cetăţeniei ungare a crescut în ultimele luni.

„Dobândirea cetăţeniei ungare implică şi obligaţii, deci, dacă cineva şi-a schimbat numele sau adresa, sau dacă într-o familie a fost o căsătorie, s-a născut un copil sau a fost un deces, aceste informaţii trebuie transmise şi autorităţilor din Ungaria”, a precizat Krisztina Sándor.

La conferinţa de presă s-a mai precizat că, cei care doresc să participe la alegerile parlamentare de anul viitor din Ungaria, dar care încă nu au dobândit cetăţenia maghiară, trebuie să depună actele în această toamnă, în perioada septembrie-octombrie. Aceasta este singura modalitate de a se asigura că vor putea depune la timp jurământul pentru obţinerea cetăţeniei ungare.

István Csomortányi a anunţat că, în perioada următoare, va fi demarată o campanie intensî pentru înregistrare, în cadrul căreia vor fi ajutaţi să facă această operaţiune cetăţenii ungari din Transilvania care încă nu s-au înscris pe lista electorală din Ungaria. Politicianul consideră că este nu doar un drept, ci şi o datorie de a participa la alegerile parlamentare de anul viitor din Ungaria, deoarece aceasta este „o expresie a reunificării peste graniţe a naţiunii maghiare”.

Back to top button