Știrile 60m.RO

Iohannis va inaugura statuia lui Samuel von Brukenthal, sub domnia căruia au fost omorâți Horea, Cloșca și Crișan

Muzeul Național Brukenthal anunță că săptămâna viitoare statuia Baronului Samuel von Brukenthal ce va fi amplasată în Piața Mare din Sibiu, va fi dezvelită și inaugurată oficial în 11 septembrie de către președintele României, Klaus Iohannis.

„Este un lucru așteptat atât de organizatori, cât și de oamenii de cultură, de sibieni și de cei care vor vizita orașul Sibiu. Monumentul a fost văzut luni, 30 august, de comisia de organizare, este la Arad, a fost turnat în bronz și în paralel se lucrează și la soclul acestuia. Ceremonia va avea loc în Piața Mare în prezența domnului președinte Klaus Iohannis.”, a declarat Alexandru Chituță, purtătorul de cuvânt al Muzeului Național Brukenthal.

Statuia va avea o înălțime de aproximativ 2,8 – 3 metri și va sta pe un soclu în stil baroc de aproximativ 60 de centimetri.

Din 1777 până în 1787, Samuel von Brukenthal a fost Guvernatorul Transilvaniei, având în permanență o abordare antiromânească. În 1784, a refuzat o măsură de împroprietărire a țăranilor români din Transilvania ce a fost inițial aprobată de la Viena. Acest fapt a dus la răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan care a eșuat, în cele din urmă. Sub conducerea sa, aceștia au primit cea mai aspră condamnare la moarte.

„Pe statuia marelui poet și om politic Octavian Goga din Iași, inaugurată în aprilie de primarul Mihai Chirica, a fost montată o plăcuță cu inscripția: „Din păcate, activitatea sa politică este una regretabilă pentru istoria României întrucât a fost militant fascist și antisemit”.

„Pe statuia lui von Brukenthal ce va scrie?”, se întreabă cei de la RFN Press.

Back to top button