Politică

Cioloș anunță ieșirea de la guvernare

Dacian Cioloş, copreşedinte USR PLUS, declară că miniştrii formaţiunii nu ştiau că proiectul privind Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” va fi introdus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de guvern şi că acesta nu are avize de la ministerele Justiţiei şi Transporturilor.

Se pare că Dacian Cioloș a primit ordine din Franța privind desființarea SIIJ, având în vedere conferința de la Paris a Renew Europe. De aici și furtuna care s-a dezlănțuit astăzi la Palatul Victoria și Palatul Cotroceni. Pentru prima dată Klaus Iohannis anunță în regim de urgență conferință de presă la ora 18.00 la Cotroceni, lucru neobișnuit pentru președintele destul de absent al României.

Într-o declaraţie pentru Digi 24, Cioloş a arătat că, în opinia sa, miniştrii USR PLUS nu au ce să caute într-un guvern în care punctul lor de vedere nu este respectat.

„Şedinţa s-a suspendat până la ora 19.00. Noi astăzi aveam stabilite şi întâlniri cu grupurile parlamentare, de început de sesiune. Vom vedea ce decidem. Noi nu ştiam că acest subiect va fi pe ordinea de zi suplimentară. Din câte înţeleg, nu are toate avizele încă, pentru că nu are avizele Ministerului Justiţiei şi Ministerului Transporturilor. Deci, procedura, din punctul acesta de vedere, nu e îndeplinită, dar, dincolo de asta, noi am avut o discuţie în coaliţie şi convenisem că acest proiect nu intră pe ordinea de zi până când nu clarificăm şi votul pe desfiinţarea Secţiei Speciale. Eu cred că aşa se construieşte încrederea în coaliţie. Dacă ne punem unii pe alţii în faţa faptului împlinit, astea sunt semnale că nu vrem că construim împreună. Şi noi vrem să continuăm împreună”, a precizat Cioloş.

Dacian Cioloş a adăugat că USR PLUS doreşte să facă parte din coaliţie, dar că Guvernul nu poate fi transformat într-o structură care „ia decizii pentru a rezolva probleme interne de campanie ale unui partid”. El a negat faptul că lipsa avizelor de la Transporturi şi Justiţie pentru „Anghel Saligny” ar fi determinată de faptul că partidele din coaliţie nu au ajuns la un acord privind desfiinţarea SIIJ.

„Acolo sunt nişte proceduri interne care trebuie respectate. Nu se pune problema să folosim… avizarea pe care o dau ministerele nu are legătură cu poziţia politică a partidelor”, a spus el.

Cioloş a mai precizat că USR PLUS nu va depune moţiune de cenzură împotriva guvernului. El arătat însă că, în opinia sa, miniştrii USR PLUS ar trebui să se retragă din Guvern în cazul în care punctul lor de vedere nu este respectat.

„E o propunere pe care eu o voi face, nu am luat o decizie încă formală în partid, dar e clar că miniştrii, colegii noştri din USR PLUS, nu mai au ce să caute într-un guvern în care punctul lor de vedere nu este respectat. Şi cu un prim-ministru care, deja, după ce l-a demis pe ministrul Sănătăţii fără să ne consulte, acum ar pune şi ar decide pe agenda guvernului, împotriva voinţei colegilor noştri, pe un subiect pe care noi am avut o discuţie în coaliţie – asta nu e o modalitate prin care noi să putem lucra împreună în mod constructiv”, a afirmat el.

Cioloş a adăugat că subiectul desfiinţării Secţiei Speciale se află de mai multe luni pe agenda Guvernului şi că acesta este important în vederea eliminării MCV.

„E vorba de o prioritizare politică aici. Dincolo de conţinutul programului Anghel Saligny, care trebuie discutat – şi nici nu ştiu, nu am văzut ultima versiune; înţeleg că astăzi nu a fost ataşat şi textul încă, noi am făcut propuneri de modificare a acestui program (…) – noi nu am discutat încă lucrurile acestea, ca să convenim o formă finală, pentru că am spus că, înainte de a discuta şi de a adopta acest program, noi avem deja pe agenda coaliţiei de luni bune subiectul desfiinţării SIIJ, care nu e doar pentru plăcerea şi pasiunea noastră pentru justiţie la USR PLUS. E un subiect care trebuie rezolvat. Cu cât mai repede, cu atât mai bine, pentru că de el e legată şi eliminarea MCV”, a spus Cioloş.

Şedinţa de Guvern a fost suspendată, miercuri, urmând să fie reluată la ora 19,00, potrivit unor surse oficiale. Premierul Florin Cîţu ar fi dorit să introducă pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei Executivului Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, care însă nu are toate avizele necesare, conform surselor citate.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button