Politică

Emanuel Ungureanu, acuzat de trafic de influență: Prejudiciu de 1 milion de euro

Împotriva deputatului USR Emanuel Ungureanu a fost depusă o plângere către Comisia de sănătate publică din Senatul României. Plângerea, prin care deputatul este suspectat de trafic de influență pentru angajările de la Spitalul Socola din Iași, a fost înaintată către Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții.

În baza unui articol publicat de 7Est “Rețeaua de la Socola a deputatului Ungureanu. Devalizarea spitalului intră într-o nouă etapă, cu concursul ministerului”, a fost formulată o plângere către Parlamentul României.

Jurnaliștii 7Est aduceau în atenția publică faptul că la Institutul de Psihiatrie Socola au ajuns să fie cumpărate până și tăcerea avertizoarelor de integritate, tocmai persoanele desemnate să sesizeze abuzurile din unitatea medicală. Toate pârghiile  duceau către ministerul Sănătății și deputatul Ungureanu. Fostul șef al Corpului de Control al Ministerului Sănătății, consilier parlamentar al deputatului Emanuel Ungureanu, este unul dintre pionii centrali care au mușamalizat constant abuzurile și faptele de corupție de la Socola, în mandatul managerului Bogdan Șaramet.

Surse din cadrul Institutului de Psihiatrie Socola au susținut pentru 7Est că demnitarul prelua informațiile de la avertizorii de integritate care doreau să semnaleze abuzuri sau încălcări ale legii care se petrec în spitale și le transmitea lui Constantin Dima, șeful Corpului de Control în Ministerul Sănătății, care se ducea în control la punct ochit, făcea raportul corpului de control și îl trimitea spitalului în sine, apoi dădea o copie și deputatului Ungureanu, ca să își construia imaginea de justițiar semnalând încălcări ale raportului corpului de control și ale celor implicați.

Între timp, Ungureanu și-a băgat soția pe ușa din dos la un spital din Cluj și Constantin Dima a devenit consilier parlamentar la cabinetul lui Emanuel Ungureanu. Modelul traficului de influență a fost patentat și la Institutul de Psihiatrie Socola, unde deputatul Emanuel Ungureanu, ajutat de două asistente din spital, ce aveau calitatea de avertizor de integritate, au realizat un material media în care deputatul afirma că se ia 10 000 de euro șpagă pentru un post de asistent.

Pe această speță, în decembrie anul trecut, Ungureanu a venit în persoană la Iași, unde a depus o plângere penală. Mai mult, în data de 18 februarie 2020 a fost demis fostul manager al Institutul de Psihiatrie, dr. Gabriel Ovidiu Oprișanu de către Victor Costache pentru că nu a respectat recomandările trasate de Constantin Dima din raportul de control efectuat. Ungureanu l-a demis pe fostul manager prin mâna ministrul Sănătății de atunci, Victor Costache, care și-a pus prietenul, Bogdan Șaramet, în funcția de manager și peste o lună a dat afară 93 de oameni angajați de către Institutul de Psihiatrie Socola.

Motivul acestei concedieri în masă a fost ca să se piardă paturile de paliație pentru neîndeplinirea criteriului de normativ minim și ele să fie ofertate de o firmă care era pregătită să le preia, PALIATIE SRL condusă de directorul medical interimar Raluca Ioana Prepeliță și dr. Romeo Dobrin – medic șef secție Îngrijiri paliative Socola. Astfel, prejudiciu pentru institut era de aproximativ 1 milion de euro.

Citește în continuare pe 7est.ro.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button