Internațional

Talibanii încearcă să cucerească Valea Panjshir din Afganistan

După ce au pus stăpânire pe mare parte din țară talibanii afgani își orientează atenția către Valea Panjshir, fieful legendarului comandant Ahmad Shah Masoud, controlat acum de fiul său Ahmad Masoud. Valea Panjshir este zona tradițională a rezistenței afgane pe care nici trupele sovietice nu au reușit să o cucerească.

Trupele talibanilor se îndreaptă către Valea Panjshir iar o confruntare sângeroasă cu milițiile lui Ahmad Masoud pare inevitabilă.

Ahmad Massoud, fiul regretatului erou național al Afganistanului, Ahmad Shah Massoud, a declarat că nu va preda niciodată provinciei Panjshir nimănui, chiar dacă talibanii își vor mări forțele în apropierea văii muntoase din nordul Afganistanului.

Între timp, talibanii au spus că forțele sale au tăiat intrările în provincia Panjshir și sunt în alertă maximă.

Amrullah Saleh, primul vicepreședinte al fostului președinte Ashraf Ghani, a declarat că forțele de rezistență au blocat autostrada Salang, dar talibanii au declarat că autostrada este sub controlul lor.

Filmările distribuite pe rețelele de socializare arată că forțele talibane concentrează forțe militare lângă Panjshir.

Fostul vicepreședinte Amrullah, într-un tweet, a spus că asediul talibanilor a fost perturbat de forțele de revoltă publică.

„Talibanii au adunat forțe lângă intrarea în Panjshir la o zi după ce au fost prinși în zone de ambuscadă din valea vecină Andarab și cu greu au ieșit dintr-o singură bucată. Între timp, autostrada Salang este închisă de forțele Rezistenței. „Există terenuri de evitat”. Ne vedem ”, a scris pe Twitter Saleh.

„Sunt în valea mea Panjshir din cetatea mea, oamenii din valea Panjshir sunt foarte uniți și vor să se apere, vor să lupte, vor să reziste împotriva oricărui regim totalitar”, a spus Ahmad Massoud, fiul lui Ahmad Shah Massoud.

„Oamenii de aici sunt doar o mică parte a poporului din Afganistan, iar geografia Panjshir este cea mai mică provincie din întregul Afganistan, dar ceea ce susținem acum este pentru întreaga țară, pentru suveranitate, pentru pace, pentru oameni, pentru incluziune și toleranță ”, a spus Ahmad Massoud.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button