Internațional

Yorgen Fenech, printre cei mai bogați oameni de afaceri din Malta, inculpat pentru asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia

Unul dintre cei mai bogaţi afacerişti din Malta, Yorgen Fenech, a fost inculpat miercuri pentru asasinarea jurnalistei anticorupţie Daphne Caruana Galizia, potrivit documentelor depuse în instanţă de procuratură, transmite Reuters. 

Data procesului nu a fost încă stabilită.

Fenech a fost arestat în noiembrie 2019, fiind acuzat de complicitate la crimă. Între timp a fost supus unor proceduri preliminare, de prezentare a dovezilor, el pledând nevinovat.

Caruana Galizia a fost ucisă cu o bombă în maţina sa, în timp ce conducea spre locuinţa proprie, pe 17 octombrie 2017. Crima a şocat Europa şi a ridicat întrebări despre respectarea legii în cel mai mic stat membru al UE.

Fenech a condus un imperiu de afaceri, cu interese largi care includ proprietăţi imobiliare, importuri şi un dealer auto. El a mai condus un consorţiu care a obţinut un contract controversat din partea guvernului pentru construcţşia unei centrale de energie.

Caruana Galizia investiga posibile fapte de corupţie legate de acest contract, atunci cînd a fost ucisă.

Asasinat cu bombă

Trei bărbaţi acuzaţi că au plasat şi declanşat bomba au fost arestaţi în decembrie 2017. De atunci, unul a pledat vinovat ca parte a unui acord şi a fost închis pentru o perioadă de 15 ani. Ceilalţi doi aşteaptă să fie judecaţi.

Melvin Theuma, intermediarul care a dat informaţii referitoare la acest complot, a pus dovezile la dispoziţia anchetatorilor şi a fost graţiat. El a arătat că Fenech l-a însărcinat cu organizarea asasinatului.

Procurorii solicită o condamnare pe viaţă pentru Fenech, au declarat oficiali ai instanţei.

Fenech a fost arestat pe 20 noiembrie 2019, când iahtul său se afla chiar lângă Malta, situaţie despre care poliţia afirmă că a fost o încercare de a fugi din insulă.

Premierul de atunci al Maltei, Joseph Muscat, şi-a anunţat demisia la câteva zile de la arestarea lui Fenech, după ce au fost găsite legături strânse între omul de afaceri şi înalţi oficiali guvernamentali.

Muscat a negat mereu orice faptă ilegală. O investigaţie independentă cu privire la asasinarea lui Caruana Galizia a afirmat luna trecută că statul trebuia să-şi asume responsabilitatea uciderii după crearea ”unei culturi a impunităţii”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button