Politică

Ionuț Neagu (AUR) către Aurescu și Cîmpeanu: Care este numărul de grădinițe și școli construite și reabilitate în România cu sprijinul financiar al Republicii Ungare?

Nu există în Senatul României, în Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, date și informații exacte privind amploarea implicării statului ungar în România în ceea ce privește instituțiile educaționale de orice grad și tip de proprietate. Declarația aparține senatorului AUR de Covasna, Ionuț Neagu. În acest sens, oficialul a expediat o interpelare către ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în care dorește să afle care este numărul de grădinițe, școli, gimnazii, licee sau alte instituții preuniversitare, universitare și prostuniversitare, construite sau reabilitate cu sprijinul financiar al Republicii Ungare după 1989.

Redăm mai jos textul interpelării.

Stimați domnilor miniștri, 

Potrivit unor informații din presa ungară preluate de presa din România, în octombrie 2021, în unele județe intracarpatice ale țării noastre ar fi urmat să fie construite 103 grădiniţe noi şi reabilitate 400 de grădiniţe, cu un sprijin financiar de 33 miliarde de forinţi (92,2 milioane de euro) din partea Guvernului ungar. Presa din cele două state a citat anunțul făcut de János Árpád Potápi, secretar de stat ungar pentru politici naţionale, în localitatea Petrisat din componența municipiului Blaj, județul Alba, cu prilejul aşezării pietrei de temelie a noii grădiniţe ungurești.

Cu titlu de exemplu vom arăta că în luna mai 2021 presa națională relata că în municipiile Turda, Cluj-Napoca și Dej au fost inaugurate trei grădinițe construite de Eparhia Reformată din Ardeal, cu sprijinul statului ungar, în cadrul unui Program de Relansare Națională derulat de Republica Ungară în statele vecine. Cu referire expresă la România, se pare că acest tip de intervenție a statului ungar în țara noastră este circumscris așa-zisului Plan Kos Karoly aplicat de către Ungaria în 16 județe ale României. Tot în luna mai 2021 presa a relatat că două grădinițe au fost renovate cu sprijinul statului ungar în localitățile Nearșova și Izvoru Crișului din județul Cluj.

Nu deținem la Senatul României, în Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, date și informații exacte privind amploarea implicării statului ungar în România în ceea ce privește instituțiile educaționale de orice grad și tip de proprietate.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rog respectuos să-mi transmiteți:

  1. Numărul de grădinițe, școli, gimnazii, licee sau alte instituții preuniversitare, universitare și prostuniversitare, defalcat pe fiecare unitate administrativ-teritorială de nivelul II (județe și municipiul București) din România și pe fiecare tip de proprietate, construite sau reabilitate cu sprijinul financiar al Republicii Ungare după 1989.
  2. Valoarea acestor investiții ale statului ungar în domeniul educațional din România, defalcat pe fiecare an, începând cu 1990 și până în prezent.
  3. Dacă Ministerul Educației al României a fost sau nu informat în prealabil și dacă a aprobat/avizat sau nu, în fiecare caz aparte, aceste finanțări destinate construcției sau reabilității instituțiilor educaționale ungare din România.
  4. Dacă Ministerul Afacerilor Externe a reacționat adecvat, promt și eficient pe plan național, bilateral și internațional în aceste cazuri de implicare a statului ungar în România susceptibile de neeuroconformitate”, se arată în interpelarea senatorului AUR de Covasna, Ionuț Neagu.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button