Știrile 60m.RO

ANSVSA: Mega Image a retras de la vânzare un produs din cauza pesticidelor peste limita legală

Mega Image a retras de la vânzare un produs din cauza pesticidelor peste limita legală, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Este vorba despre un sortiment de mac, comercializat de către acest lanț de magazine. Clienţii care au cumpărat acest produs sunt îndrumaţi să-l returneze.

Mega Image a retras de la vânzare produsul: 11511  DLL SEMINTE DE MAC 250G, număr Lot: 230/2020, cu termen de valabilitate: 18/11/2021. Retragerea de produsului de pe piață și rechemarea acestuia de la consumatori au fost declanșate la solicitarea furnizorului după ce s-a constatat prezența pesticidelor peste limita legală.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă că, la finalul lunii august, vor fi reduse nivelurile maxime de plumb şi cadmiu admise în alimente pentru bebeluşi şi copii, fructe, legume, unele tipuri de carne. Modificările vin după ce Comisia Europeană a stabilit noi niveluri pentru cadmiu şi plumb la produsele alimentare, în urma concluziilor experţilor conform cărora nivelurile actuale pot afecta sănătatea.

Comisia Europeană a stabilit noi niveluri pentru cadmiu şi plumb pentru o mare varietate de produse alimentare. La baza acestei decizii a stat concluzia Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi a raportului FAO/OMS că plumbul poate cauza neurotoxicitate asupra dezvoltării la copiii mici şi probleme cardiovasculare şi nefrotoxicitate la adulţi, dar şi faptul că nivelurile actuale de expunere alimentară la plumb ar putea afecta dezvoltarea neurologică a fetuşilor, a sugarilor şi a copiilor”, arată ANSVSA, într-un comunicat de presă transmis joi.

Conform sursei citate, în ceea ce priveşte cadmiul, având în vedere că acesta este toxic pentru rinichi şi poate cauza disfuncţie renală şi doza săptămânală tolerabilă de 2,5 μg/kg, EFSA a concluzionat că există subgrupuri de populaţie, precum vegetarienii, copiii, fumătorii şi persoanele care trăiesc în zone puternic contaminate, la care se poate depăşi doza săptămânală tolerabilă de aproape 2 ori. Prin urmare, este necesar ca expunerea actuală a populaţiei la cadmiu să fie redusă.


Prin cele două regulamente, recent adoptate, au fost reduse nivelurile maxime de plumb existente la alimentele pentru sugari şi copiii de vârstă mică, organele comestibile de porcine, bovine, păsări de curte sare, ciuperci sălbatice, curcuma proaspătă, ghimbir proaspăt, vinuri licoroase şi condiment, precum şi nivelurile de cadmiu la anumite fructe precum citrice, fructe sămânţoase, fructe sâmburoase, zmeură, anumite legume precum ţelina, varza, alte legume cu frunze, seminţe oleaginoase, anumite cereale şi preparate pentru copii de vârstă mică”, precizează Autoritatea.

Reprezentanţii ANSVSA adaugă că aceste modificări legislative intră în vigoare din 30 august pentru plumb şi din 31 august pentru cadmiu şi se aplică la nivel naţional.

Back to top button