Știrile 60m.RO

Ciprian-Titi Stoica: Pentru ce și-au dat viața soldații români în Afganistan?

Am urmărit cu dezamăgire prăbușirea guvernului afgan și modul în care se desfășoară retragerea trupelor americane din Afganistan, precum și sforțarea de a evacua personalul ambasadei americane. Consider că este una din puținele bătălii din care Statele Unite ale Americii au ieșit cu imaginea șifonată, fapt a generat foarte multe zvonuri privind decăderea SUA din postura sa de lider global (dacă mai putem vorbi astăzi în acești termeni la nivel geopolitic).

Mai are SUA capacitatea de a fi un lider mondial, o superputere? Ce șanse au americanii în lupta pentru supremația globală contra Chinei puternic ideologizate, dacă cea mai amplă acțiune militară americană din ultimii 20 de ani se încheie cu victoria talibanilor?

România a participat alături de trupele NATO la această operațiune militară, în cadrul căreia peste 32.000 de militari au participat la acțiunile desfășurate în Afganistan. Este vorba de români ce și-au sacrificat ani din viață pentru a demonstra Statelor Unite ale Americii că România a arătat că este un partener de încredere, după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

Desigur, este greu de tăgăduit că prezența noastră în Afganistan ne-a adus respectul aliaților și al partenerilor de coaliţie, al comunităţii internaţionale, însă, să nu uităm că în acești 19 ani, 27 de soldați români au murit, iar peste 200 au fost răniți. Văzând evoluția ultimelor zile, ne întrebăm: oare pentru ce?

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button