Politică

Stanciu Viziteu reinventează CARITAS-ul la Bacău! Oare a vorbit cu Vântu?

Primarul municipiului Bacău, Lucian Daniel Stanciu Viziteu, propune Consiliului Local introducerea de obligaţiuni municipale pentru a refinanţa datoriile oraşului, fără să se îndatoreze la bănci. Pe cât de frumos este ambalată propunerea primarului USRPLUS de la Băcău totul miroase a CARITAS, adică a țeapă ordinară.

Pentru cei mai tineri, Caritas a fost un joc de tip piramidal care a funcționat în România între aprilie 1992 și august 1994. A atras milioane de deponenți din toată țara care au investit mai mult de 1.000 de miliarde de lei vechi (între 1 și 5 miliarde de dolari americani) înainte de a da faliment în 14 august 1994. La data declarării falimentului avea datorii de 450 milioane de dolari americani. Deponenții au rămas fără nici un leu, banii fiind furați de băieții deștepți ai acelor vremuri.

Probabil primarul Daniel Satnciu Viziteu nu mai are bani de păcănele, dar totuși să îi cităm ideile mirobolante.

”Primarul USR PLUS din Bacău, Lucian Daniel Stanciu Viziteu, vrea să introducă obligaţiuni municipale pentru a refinanţa datoriile oraşului, fără să se îndatoreze la bănci. Astfel, cetăţenii pot deveni investitori pentru Bacău, sprijinind autorităţile locale să modernizeze şcolile, să investească în spitale şi să refacă străzile. Avantajul pentru cei care cumpără obligaţiunile este că dobânzile sunt de 3 ori mai mari decât oferă băncile la depozite şi nu sunt impozitate”, a transmis, vineri, USR PLUS.

Sursa citată a precizat că circa 20 de milioane de lei vor fi economisiţi anual la bugetul local, dacă proiectul propus de primarul municipiului Bacău va fi votat în Consiliul Local.

Într-o postare pe Facebook, primarul din Bacău explică de ce a ajuns la această soluţie.

”Am identificat împreună cu specialiştii din primărie şi în urma unor discuţii cu numeroşi economişti şi experţi financiari o soluţie modernă prin care să aducem la bugetul primăriei sume de bani importante, fără însă să creştem datoria publică şi fără să creştem taxe!

Voi propune colegilor din Consiliul Local să emitem obligaţiuni municipale prin care să refinanţăm toate datoriile municipiului Bacău, datorii adunate în ultimii zeci de ani!

Prin emiterea acestor obligaţiuni municipale, vom rambursa împrumuturile vechi. Întreg procesul se va face pe Bursa de Valori Bucureşti. Este cea mai transparentă şi cea mai convenabilă opţiune, atât pentru municipalitate cât şi pentru cei care doresc să cumpere aceste obligaţiuni – adică românii”, a scris Lucian Daniel Stanciu Viziteu, pe Facebook.

Potrivit acestuia, procedura este transparentă şi avizată de ASF.

”Emiterea de obligaţiuni va ajuta atât primăria cât şi cetăţenii: primăria va avea în primii ani fonduri importante la dispoziţie, iar românii vor putea cumpăra obligaţiunile la o dobândă de aproximativ 3 ori mai mare decât le oferă banca la depozite. În plus, dobânzile din astfel de operaţiuni nu vor fi impozitate! Un lucru interesant: toţi românii, inclusiv sau mai ales băcăuanii, pot fi investitori şi cu banii lor se va dezvolta oraşul. La final, dobânzile vor ajunge la oameni şi nu la bănci! Prin această structură financiară modernă pentru România, dar care se practică în Occident de peste 100 de ani, se asigură în primii ani economii la bugetul local de aproximativ 20 de milioane de lei/ anual”, a mai explicat primarul.  

”Vom folosi aceşti bani cu prioritate pentru infrastructura şcolară şi sanitară, pentru refacerea străzilor şi pentru creşterea nivelului de confort al băcăuanilor. Împreună vom reuşi să construim aici oraşul pe care ni-l dorim, cu şcoli mai bune, cu spitale mai moderne, cu un transport public mai bun, cu parcuri mai curate”, a mai afirmat primarul. 

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button