Politică

În timp ce limba română dispare în Ucraina, MAE se face că lucrează

La inițiativa Ministerului Afacerilor Externe (MAE), o delegație formată din 19 lideri ai minorității române din Ucraina, a dezbătut alături de secretarul de stat Oana Ursache, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, MAE și DRP, problematica păstrării și promovarea limbii române în comunitate. Delegația include lideri ai mediului asociativ și academic românesc din regiunile Cernăuți, Odesa și Transcarpatia, transmite agentia bucpress.eu.

Pe agenda discuțiilor s-au regăsit și subiecte precum cel legat de bursele acordate de catre Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, finantarile proiectelor depuse la DRP, dar si alte discutii legate de problematica limbii romane din Ucraina, precum si despre recentee probleme legate de inchiderea scolilor romanesti din aceasta tara.

Reprezentanții minorității române au apreciat dialogul deschis pe care l-au avut de-a lungul timpului cu autoritățile centrale române și au subliniat necesitatea formării de cadre didactice care să predea limba română în școlile din Ucraina. De asemenea, s-a menționat și posibilitatea instituirii unui schimb de bune practici între profesorii din țară și cei din Ucraina, mai precizeaza sursa citata.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button