Internațional

VIDEO: Marea Neagră, un lac rusesc? Armata rusă intimidează un distrugător britanic

Incidentele militare din Marea Neagră, ce au implicat forțele Rusiei și trupele NATO, s-au înmulțit periculos de mult în ultimele luni. Dincolo de acțiunile îndreptate împotriva distrugătorului britanic HMS Defender, care s-a apropiat de Peninsula Crimeea, un alt incident a implicat un distrugător al Statelor Unite în timpul ultimului exercițiu NATO.

„De fiecare dată când Aliații se află în zonă, pentru diferite manevre în apele internaționale, forțele armate ale Federației Ruse fac tot posibilul pentru a își face simțită prezența în mod cât mai agresiv. La fotbal se numește intrare la intimidare și are ca scop „marcarea teritoriului”, notează publicația DefenseRomania.ro.

Rușii au stabilit contact radio cu americanii

Într-un amplu material de la bordul distrugătorului american USS Ross, cei de la Navy Times ne prezintă filmul unei astfel de „intrări la intimidare” a Federației Ruse în Marea Neagră.

Totul s-a petrecut în timpul exercițiului internațional Sea Breeze 21, găzduit anual de Ucraina și de SUA încă din 1997.

Astfel, pe data de 2 iulie 2021, în timpul exercițiilor de tragere efectuate de navele americane și cele ucrainene, o navă de război a Federației Ruse a stabilit contact radio, în mod neașteptat, cu distrugătorul american USS Ross.

Rușii le-au cerut americanilor să părăsească de urgență zona întrucât Marina rusă desfășoară manevre militare în regiune.

Potrivit sursei citate, în timpul exercițiului la care participa SUA, în permanență patru nave de război rusești își făceau prezența în zonă, uneori navigând la doar patru sau cinci mile maritime distanță.

Americanii au rămas în schimb fermi pe poziție și au răspuns părții ruse că se află în apele internaționale în cadrul unui exercițiu stabilit cu mult timp înainte.

Sursa citată precizează că discuția radio s-a încheiat acolo. Nu și tentativa de intimidare.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button