EconomiePrima Pagină

Dragoș Damian: De ce sunt românii SĂRACI? Pentru că plătim cele mai mari dări la stat din regiune

CEO-ul Terapia, Dragoş Damian,  explică de ce românii sunt relativ cei mai săraci din regiune. Dragoș Damian atenționează că în vreme ce statul impozitează la sânge salariile românilor cu venituri mici, salariile mari, cum sunt cele din IT, sunt scutite de impozite.

„Dacă credeți că sunteți plătit prost înjurați-vă angajatorul care plătește toate dările la stat doar după ce va uitați în tabelul de mai jos. 35% din contribuțiile voastre merg la pensii și sănătate, unde banii sunt făcuți praf. Tabelul va arată brutul și costurile totale din 10 țări în care angajații rămân în mâna cu un net de 584 Euro, pentru care în România se plătește un brut de 1000 Euro.

Se observă că pentru același net de 584 Euro toate celelalte țări plătesc un brut mai mic – mult mai mic – din cauza fiscalității reduse. Mai mult, din punct de vedere al costurilor totale, România se află pe locul 2, la egalitate cu Ungaria și după Cehia. Altfel spus, toate țările din analiză, comparabile ca și deficit de forță de muncă și încercări ale guvernanților de a găsi o soluție la această problemă, au deja o fiscalitate a muncii mai puțin împovărătoare față de România. Chiar și Cehia, cea mai scumpă țară est europeană, se pregătește de reforma fiscală în domeniul muncii.

Și repet afirmația din titlu, 35% din brutul vostru merge în sistemul de pensii și în sistemul de sănătate – aveți impresia că avem un sistem de pensii sau unul de sănătate mai bune ca în celelalte țări din exemplu, unde se contribuie mai puțin ? Vă asigur, vă înșelați. Iar acum, tema momentului. La un calcul simplu, propunerea de “zero taxe” (de fapt e “zero taxe și contribuții” – dar cine stă să mai explice?) pentru salariul minim brut pe economie sau până la pragul salariului minim indiferent de salariul brut real duce la un deficit anual de circa 12 miliarde de lei, echivalentul a 1,2% din PIB-ul 2020, în cazul în care este aplicat doar la salariul minim, circa 1 milion angajați, sau de 60 de miliarde lei, echivalentul că 6% din PIB, dacă este la aplicat la toți salariații, circa 5 milioane.

În orice caz, orice facilități care vor fi puse în practică doar în anumite sectoare economice vor fi echivalentul salarial al “pensiilor speciale”, vor genera discriminare, lipsa unei competiții reale între sectoarele economice (în absența unei strategii economice) și creșterea îndatorării, pentru că deficitele create nu vor avea de unde fi acoperite.

Dar ba nu, vor putea fi acoperite, pentru că începând cu 2022 se vor lua în vizor impozitul pe consum, pe venit, pe profit, pe proprietăți, etc. Problema României nu este supra-impozitarea sărăciei ci supra-impozitarea celor corecți, pentru că guvernanții sunt incapabili să curme muncă la negru și evaziunea fiscală. Și un ultim comentariu: există în continuare companii care fac afaceri de zeci și sute de milioane de lei în România care plătesc ZERO taxe și contribuții. Felicitări!”, a scris Damian pe Facebook.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button