Internațional

Cazul atletei care a cerut azil în Polonia reaprinde controversele privind regimul dictatorial din Belarus

Cazul atletei bieloruse care a refuzat să se întoarcă acasă după ce s-a revoltat împotrivă antrenorilor săi reaprinde controversele privind regimul autoritar din Belarus. Povestea sportivei a stârnit reacții în mai multe cancelarii din lume, iar aceasta a cerut azil în Polonia, fiind decisă să nu se mai întoarcă la Minsk.

Atleta de 24 de ani Krystsina Tsimanouskaya surprindea o lume întreagă anunțând într-un mesaj video că este la un pas de a fi urcată în forță într-un avion cu destinația Minsk, după ce a avut curajul să își critice în mod public antrenorii.

Autoritățile i-au acordat sportivei asistența necesară, în timp ce antrenorul echipei bieloruse de atletism s-a grăbit sã își acuze elevă de comportament deviant.

Marcin Przydacz, ministrul adjunct de externe al Poloniei: I-am oferit o vizã umanitarã și ea a aplicat imediat pentru aceasta. În acest moment se aflã la ambasada Poloniei de la Tokyo.

Cazul sportivei din Belarus a făcut înconjurul lumii și mai multe cancelarii au protestat energic față de regimul de la Minsk.

Germania a cerut că Belarus să respecte libertățile cetățenilor săi, iar Franța a anunțat că este o onoare să acorde azil atletei bieloruse. Regimul de la Minsk, condus cu o mână forte de Alexander Lukashenko este ținta mai multor sancțiuni economice decise de Bruxelles după represiunea mișcării de contestare a rezultatelor alegerilor prezidențiale din 2020, câștigate prin fraudă de Lukașenko.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button