Politică

Tensiuni în coaliție pe tema desființării SIIJ. UDMR a respins propunerea ministrului Stelian Ion pe această temă

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a venit cu o nouă propunere pentru desfiinţarea Secţiei speciale, însă aceasta a fost respinsă în cadrul ședinței de marți de către UDMR. Csoma Botond, liderul deputaţilor UDMR, a precizat că varianta propusă de Stelian Ion nu prezintă garanţii reale pentru independenţa judecătorilor.

N-am ajuns la niciun consens nici astăzi cu privire la SIIJ, avem viziuni diferite. Sunt două probleme cu propunerea făcută de domnul ministru, în viziunea noastră. Prima problemă este că, în cazul magistraţilor de la Înalta Curte, nu ai unde să muţi urmărirea penală, pentru că nu există posibilitate. Şi asta am discutat şi la Camera Deputaţilor, când această propunere a fost în lucru, şi această problemă am supus-o atenţiei colegilor.

O altă problemă este că judecătorul sau procurorul poate să solicite ca urmărirea penală să fie făcută de un alt parchet. Era o variantă mai bună dacă nici nu începea acel parchet (…). Din aceste două motive n-am acceptat această propunere, pentru că propunerea respectivă, în opinia noastră, nu reprezintă garanţii reale pentru independenţa judecătorilor”, a precizat Csoma Botond.

El a susţinut că UDMR „nu face troc politic pe SIIJ” şi a dezminţit afirmaţiile lui Stelian Ion potrivit cărora UDMR nu doreşte de fapt desfiinţarea SIIJ. „Noi am avut o poziţie principială, am venit cu argumente, nu avem o problemă personală cu domnul ministru. (…) Noi am avut un amendament pe care îl avem şi acum la Senat. Am spus că suntem de acord cu desfiinţarea SIIJ, dar avem acel amendament. Nu este un amendament toxic, este bazat pe argumente, argumentele le-am spus de mai multe ori.

Back to top button