InternaționalȘtirile 60m.RO

Schimbarea lui Trump nu va vindeca legăturile cu SUA

Ministrul german de externe a spus că relațiile cu Washingtonul nu vor fi stimulate de părăsirea funcției de președinte de către Donald Trump.

Președintele american a tăiat legăturile transatlantice, cel mai recent în ceea ce privește cheltuielile cu apărarea și conducta Nord Stream 2.

Potrivit ministrului german de externe, Heiko Maas, tensiunile actuale dintre Germania și Statele Unite nu vor fi rezolvate prin schimbarea președintelui SUA, Donald Trump, în caz că acesta nu va câștiga alegerile din nou.

„Toți cei care cred că totul în parteneriatul transatlantic va fi așa cum a fost odată cu un președinte democrat subestimează schimbările structurale”, a spus Maas într-un interviu.

„Relațiile trans-atlantice sunt extraordinar de importante, rămân importante, iar noi lucrăm pentru a ne asigura un viitor”, a continuat Maas. „Dar situația în care sunt acum, nu mai îndeplinesc cerințele pe care ambele părți le au pentru ei”.

Trump a criticat în repetate rânduri Germania de când a preluat funcția în 2017. El a cerut Germaniei să crească cheltuielile cu apărarea la 2% din PIB, numind Berlinul „delincvent” pentru că nu a făcut acest lucru.

El a acuzat, de asemenea, Germania că este „captivul Rusiei” din cauza conductei de petrol Nord Stream 2 și că a tratat SUA „foarte prost” în ceea ce privește comerțul.

Anul trecut, SUA au impus un tarif pentru oțel cu 25% mai mare și un tarif pentru aluminiu cu 10% mai mare pentru Uniunea Europeană, o acțiune care afectează în mare măsură industria auto din Germania. El a amenințat, de asemenea, cu creșterea tarifelor la autoturismele importate – o altă mișcare ar afecta Germania.

La începutul acestei luni, Trump a anunțat o reducere drastică a trupelor americane în Germania. În răspuns, Maas s-a lamentat că după decenii de parteneriat militar ”apropiat”, după războiul dintre SUA și Germania, acesta a devenit „complicat” în timpul președinției lui Trump.

Back to top button