Internațional

Țeapa uriașă luată de UE și SUA: Rubla s-a întărit, iar principalul indice al bursei din Moscova a atins maximul ultimelor 3 luni

Principalul indice al bursei din Moscova, MOEX, a atins vineri maximul ultimelor trei luni, investitorii anticipând că alte companii vor urma exemplul Gazprom şi vor recomanda plata de dividende, în timp ce rubla a scăzut la 61 de unităţi pentru un dolar, transmite Reuters.

Consiliul de administraţie al Gazprom a recomandat în această săptămână plata unor dividende de 51,03 ruble pe acţiune, aferente primului semestru, anunţ care a urcvcat acţiunile producătorulu ide gaze cu circa 25% şi a stimulat evoluţia pozitivă a indicilor bursieri din Rusia.

”Investitorii par să se fi înveselit şi speranţa că ideea de dividend este vie şi că alte companii ruseşti se vor alătura Gazprom mişcă treptat piaţa în sus”, a declarat Alexander Arutyunyan, economist şef la Russ-Invest.

Indicele MOEX, bazat pe ruble, a crescut cu 0,9%, la cel mai ridicat nivel din 18 mai, scrie news.ro.

Indicele RTS, denominat în dolari, a scăzut cu 0,1%, coborând uşor de la maximul din aproape două luni.

”Investitorii ar putea dori să încaseze câştigurile înainte de weekend, deşi credem în continuare că iMOEX rămâne într-o tendinţă de creştere”, a spus BCS Global Markets într-o notă.

Rubla s-a situat aproape de 60 de unităţi pentru un dolar şi euro, în ultimele câteva săptămâni, dar a scăzut la 61 înainte de weekend.

Rubla a scăzut vineri cu 0,9% faţă de dolar, la 60,84, şi a pierdut 1,6% faţă de euro, la 60,87 unităţi.

Volatilitatea rublei s-a diminuat de când a atins un minim record de 121,53 unităţi pentru un dolar, în martie, la scurt timp după ce Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina. Apoi, în iunie a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, de 50,01 ruble pentru un dolar.

În acest an, rubla a fost cea mai performantă monedă din lume, susţinută de măsurile de urgenţă pentru controlul capitalului, lansate de banca centrală în încercarea de a opri vânzările în masă.

Acest lucru a ajutat la evitarea unei crize economice pe care mulţi o anticipaseră.

Cu toate acestea, banca centrală a declarat că băncile ruseşti au pierdut un total de 1,5 mii de miliarde de ruble (24,86 miliarde dolari) în primele şase luni ale anului 2022, dezvăluind vineri veniturile din sectorul bancar pentru prima dată din februarie.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button