Republica Moldova

Kremlinul „sfătuieşte” autorităţile de la Chişinău să fie prudente în declaraţiile pe care le fac despre Transnistria

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat lui că relaţiile actuale dintre Rusia şi Republica Moldova sunt „foarte tensionate” şi a „sfătuit” autorităţile de la Chişinău să fie prudente în evaluările lor privind reglementarea situaţiei transnistrene şi forţele ruse de menţinere a păcii din Transnistria, relatează TASS.

„Bineînţeles, îi sfătuim pe interlocutorii noştri moldoveni să fie foarte atenţi cu astfel de declaraţii”, a spus Dmitri Peskov, când reporterii i-au cerut să comenteze ce declaraţii ale noului premier moldovean, Dorin Recean, cu privire la necesitatea demilitarizării Transnistriei şi a retragerii trupelor ruseşti de menţinere a păcii de acolo.

Peskov a subliniat că Rusia rămâne „o parte responsabilă” în reglementarea conflictului transnistrean şi continuă „să-şi îndeplinească funcţiile relevante” în această direcţie.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al lui Vladmir Putin a descris relaţiile actuale dintre Moscova şi Chişinău ca fiind foarte tensionate. „Avem deja relaţii foarte tensionate cu Republica Moldova şi, în acelaşi timp, conducerea moldovenească se concentrează probabil pe tot ceea ce este antirusesc, alunecând în isteria antirusească. O astfel de lipsă de constructivism nu prea poate ajuta Moldova şi, desigur, acest lucru dăunează relaţiilor noastre bilaterale”, a punctat Peskov.

TASS menţionează că premierul Dorin Recean a declarat în Parlament, cu ocazia votului de învestire, că trupele ruseşti de menţinere a păcii ar trebui să fie retrase din Transnistria.

Noile comentarii ale Kremlinului referitoare la Republica Moldova se adaugă unei serii de declaraţii şi ameninţări care vin dinspre Moscova în ultima vreme, mai ales după ce Ucraina şi Republica Moldova au vorbit despre un complot rusesc ce ar fi vizat o lovitură de stat. Pe de altă parte, oficialii ruşi, deranjaţi de orientarea prooccidentală a conducerii Republicii Moldova, avertizează Chişinăul că riscă să împărtăşească soarta Ucrainei, întrucât ar fi „acaparat” de Occident.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button