PoliticăȘtirile 60m.RO

Valeriu Gheorghiță despre varianta Delta: Valul IV este inevitabil. Vaccinarea trebuie să continue

Vlaeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, trage un semnal de alarmă privind apariția valului patru al pandemiei, o dată cu apariția variantei Delta a coronavirusului. El susține că vaccinarea este în continuare importantă și arată că  în ţările cu rata mare vaccinare – Israel, Marea Britanie – deşi a crescut numărul de cazuri, nu a crescut numărul deceselor şi nici al persoanelor internate.

Decesele care s-au înregistrat, 99%, sunt la persoane nevaccinate. Aici ne aduce ca beneficii foarte mari vaccinarea, pentru că limităm consecinţele aceste pandemii – oameni care ajung în spital, oameni care fac forme grave de boală şi oameni care-şi pierd viaţa”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a precizat că, vaccinându-ne, suntem în siguranţă în faţa variantei Delta, care este mult mai contagioasă. „Un bolnav infectat cu tulpina Delta poate îmbolnăvi alte 6-7 persoane (…) Datele arată deja că sunt multe ţări în care tulpina Delta a devenit dominantă”, a mai precizat Gheorghiţă.

Nu am ajuns la imunizarea în masă (…) din păcate, mai ales la varianta Delta, imunitatea dobândită ca urmare a trecerii prin boală nu oferă suficientă protecţie, 20 – 50% dintre persoane au risc să se infecteze. Cu cât rata de vaccinare este mai redusă, cu atât viteza de propagare a acestei noi variante este mai mare”, a adăugat preşedintele CNCAV.

Întrebat despre valul patru, Gheorghiţă a afirmat: „Cred că discuţia asupra valului patru nu este dacă vine, ci când vine şi care va fi amploarea lui. Mi-aş dori să ne înşelăm cu toţii”.

Back to top button