Știrile 60m.RO

Dezinformarea rusă și chineză îngrijorează UE

China este un partener important dar și un competitor și un rival sistematic al UE, a declarat, Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, în fața eurodeputaților din comisia de afaceri externe, la o audiere privind controversele din jurul unui recent raport despre campaniile de dezinformare ale unor state ca Rusia si China împotriva UE.


Josep Borrell a insistat ca Serviciul de Acțiune Externă al Uniunii nu a cedat la presiunile Chinei și nu a diluat tonul raportului, așa cum a reiesit în presa din informațiile de la surse din cadrul serviciului diplomatic al Uniunii.


Nu a fost o audiere usoara pentru Josep Borrell in conditiile in care, eurodeputati din toate grupurile politice au vorbit despre regândirea relatiei UE cu China, nu doar în contextul campaniei de dezinformare pornită recent de Partidul Comunist Chinez  împotriva blocului comunitar și a unor state membre ci și din cauza atitudinii tot mai agresive a Beijingului in regiune și în lume.


Eurodeputatii au apreciat în general raportul Serviciului de Actiune Externa al Uniunii care numeste China si Rusia ca principale surse de dezinformare și atacare a Uniunii, dar au avut întrebari legate de diferența de conținut dintre un raport intern și cel prezentat publicului larg, care este mai scurt.


Josep Borrel a reproșat unor eurodeputati că pun bază pe opinia ajunsa în presă a unui singur angajat al Serviciului, care susține că oficialii europeni ar fi cedat la presiunile Chinei și ar fi îndulcit tonul raportului, dar că ignoră faptul ca documentul numește clar actorii dezinformarii – China si Rusia, dar și cazuri concrete de știri false ori dezinformare.


„E vorba de doua produse, doua documente diferite pentru doua tipuri diferite de audiență. Unul a fost pregatit doar pentru uz intern pe baza a numeroase surse diferite. Apoi avem si un raport menit unui public mai larg care contine multe din elementele bazate pe faptele identificate și folosite în primul raport, cel intern, dar e un document complet diferit. Acest raport arată clar dezinformarea făcută de guverne și state. Conținutul și momentul publicării raportului privind dezinformarea în contextul pandemiei de covid19 au depins numai și numai de Serviciul de Actiune Externa al Uniunii. Nu am cedat niciunei presiuni” a declarat Josep Borrell.


Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru politica externă a explicat că Beijingul s-a plans de conținutul raportului, când a aflat din presă că urma să fie publicat, și că a existat comunicare pe aceasta tema cu China, însă asta nu înseamnă că diplomații europeni ar fi cedat la presiunile acestui stat.


Însă, mai multi eurodeputați din grupul popularilor și din grupul Renew Europe au vorbit despre ideea ca actele de dezinformare și atacare pe aceasta cale a Uniunii să fie pedepsite pe viitor, să existe chiar sancțiuni și astfel să se știe că Uniunea nu rămâne fără reacție.
 

La finalul audierii,  Josep Borrell a avertizat că dezinformarea se va intensifica după pandemie și că aceste campanii de dezinformare trebuie tratate ca amenințări hibride.

Sursa: www.romania-actualitati.ro

Back to top button