PoliticăȘtirile 60m.RO

[Breaking] CCR admite: Revocarea Renatei Weber este neconstituțională

CCR admite: Revocarea Renatei Weber este neconstituțională, potrivit decizia Curții Constituționale de astăzi, 29 iunie. Cu alte cuvinte, Parlamentul, prin majoritatea sa de dreapta, a încălcat Constituția când a demis Avocatul Poporului!

Știrea inițială:

CCR dezbate astăzi revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului, la sesizarea depusă de Partidul Social Democrat.

PSD susţine că hotărârea Parlamentului 36/2021 referitoare la revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului este neconstituţională. Social-democraţii consideră că au fost încălcate prevederile referitoare la principiul legalităţii şi durata de cinci ani a mandatului acestuia.

Potrivit sesisării depuse de PSD la Curtea Constituţională, hotărârea Parlamentului a încălcat prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalităţii şi art. 58 alin. (1) din Constituţie privind durata de cinci ani a mandatului Avocatului Poporului.

„În mod contrar garanţiilor de independenţă ale Avocatului Poporului subliniate de jurisprudenţa Curţii Constituţionale şi prevăzute de standardele europene, Parlamentul a adoptat hotărârea de revocare a Avocatului Poporului cu încălcarea Constituţiei, a standardelor de independenţă ale instituţiei, dar şi chiar a prevederilor art. 9 alin. (2) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, astfel cum au fost explicitate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale, utilizând revocarea ca un mecanism de control discreţionar, politic, iar nu ca un control de legalitate în privinţa Avocatului Poporului”, se arată în sesizarea PSD, citată de Agerpres.

Back to top button