Internațional

EUobserver: În timp ce atenţia este fixată pe Ucraina, Rusia ocupă Belarusul

Rusia ocupă de facto Belarusul, după cum avertizează europarlamentari, în timp ce atenţia lumii este concentrată asupra Ucrainei, comentează EUobserver.

„Recenta desfăşurare de trupe ruse în Belarus reprezintă o ameninţare pentru Ucraina, Polonia, Lituania, Letonia şi întreaga Europă. Ar putea fi, de asemenea, o parte a planului final de subjugare şi ocupare a Belarusului”, avertizează membri ai Parlamentului European într-o scrisoare deschisă publicată marţi în atenţia şefilor instituţiilor UE.

„Prezenţa continuă a forţelor militare ruse la cererea regimului ilegitim (al lui Aleksandr, n. red.) Lukaşenko ar trebui tratată ca o ocupaţie a Belarusului. Acest lucru trebuie clarificat în discuţiile aflate în curs între SUA şi UE cu Rusia”, afirmă semnatarii scrisorii.

„Orice decizie diplomatică privind descurajarea unei posibile agresiuni a Rusiei împotriva Ucrainei trebuie să prevadă un viitor independent şi democratic pentru Belarus, nu pe cheltuiala acestuia”, pledează ei.

Scrisoarea a fost semnată de 77 de europarlamentari din partide de centru, de stânga şi de dreapta din Danemarca, Franţa, Germania, Suedia, dar şi din ţările est-europene.

Rusia desfăşoară 30.000 de soldaţi în Belarus pentru exerciţiul militar comun Allied Resolve 2022, care a început deja.

„Aceste trupe sunt foarte capabile, pregătite de luptă şi nu există transparenţă în privinţa desfăşurării lor”, a subliniat vinerea trecută secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Allied Resolve 2022 ar putea fi o „deghizare” pentru altceva, a adăugat şeful NATO.

În timp ce europarlamentarii sunt îngrijoraţi că trupele ruse nu vor părăsi niciodată teritoriul belarus, oficiali din Statele Unite şi din Ucraina nu exclud ca ele să fie folosite pentru o operaţiune împotriva Kievulului, care se află la doar 140 de kilometri de graniţa cu Belarus.

Departamentul de Stat al SUA le-a recomandat luni cetăţenilor americani să nu călătorească în Belarus de teama că ar putea ajunge în mijlocul unui război în urma desfăşurărilor de trupe ruse.

„Ca urmare a preluării controlului de către Rusia asupra Belarusului, ameninţarea planează asupra a 1.070 de kilometri de la graniţa noastră cu Belarus. Nu este o ameninţare din partea Belarusului – Ucraina are o atitudine foarte caldă faţă de poporul belarus -, ci o ameninţare din partea Rusiei prin intermediul Belarusului”, a declarat ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov într-un interviu acordat recent pentru „The New York Times”.

„Pericolul cel mai mare este că forţele ucrainene sunt concentrate în principal în estul Ucrainei, dar cea mai apropiată rută de Kiev este din Belarus”, spune fostul premier ucrainean Arseni Iaţeniuk.

Până una alta, Belarusul este vizat deja de sancţiuni severe impuse de UE din cauza represiunii duse de Lukaşenko împotriva manifestanţilor pro-democraţie şi abuzului său asupra migranţilor într-o tentativă de a ataca graniţele UE.

Căile Ferate ale Lituaniei au anunţat luni că nu vor mai transporta potasiu dinspre Belarus, principalul produs de export al acestei ţări, către portul Klaipeda, conformându-se astfel sancţiunilor UE.

Ryanair a comunicat marţi că spaţiul aerian al Belarusului nu trebuie survolat atâta timp cât nu se obţin garanţii că regimul de la Minsk nu va mai deturna avioane pentru a aresta opozanţi. Un incident de acest tip a avut loc în primăvara anului trecut şi a implicat un avion al acestei companii aeriene.

Iar Statele Unite i-au transmis clar liderului de la Minsk că se expune unei riposte „rapide” şi „ferme” în cazul în care îi permite omologului său de la Kremlin Vladimir Putin să folosească teritoriul Belarusului pentru a ataca Ucraina.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button