PoliticăȘtirile 60m.RO

Guvernul PNL-USR-UDMR vrea să înstrăineze resursele de sare și grafit ale României. AUR se opune

Guvernul PNL-USR-UDMR vrea să înstrăineze resursele de sare și grafit ale României. AUR se opune public acestui nou act de trădare a interesului național, a punctat deputatul AUR Antonio Andrușceac. Este vorba despre vânzarea Societății Naționale a Sării, Salrom SA, mascată prin „prin atragerea de investitori străini”.

Potrivit Constituției României, „bogăţiile de interes public ale subsolului, (…) de interes naţional (…) fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice”, iar „statul trebuie să asigure protejarea intereselor naţionale în activitatea economică”. Contrar acestor prevederi fără echivoc, Guvernul PNL-USR-UDMR urmărește o vânzare mascată a Societății Naționale a Sării, Salrom SA, prin „prin atragerea de investitori străini”, după cum a precizat recent ministrul USR al Economiei, Claudiu Năsui, a explicat Andrușceac.

Obiectul de activitate al Companiei Naționale a Sării Salrom SA este exploatarea și comercializarea a două dintre cele mai prețioase resurse naturale ale României – sarea și grafitul. Salrom SA a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 251,2 milioane lei și un profit net de 11,4 milioane lei. În pofida acestor bune rezultate, Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a impus schimbări majore și discutabile la nivelul Consiliului de Administrație al Salrom și a titularizat-o la conducerea executivă pe auditorul financiar Alina Prahoveanu, a cărei societate oferă consultanță pentru mai multe firme private care pot avea relevanță de control pentru anumite instituții ale statului.

Obiectivul concret al întregii operațiuni este diminuarea performanțelor economice ale Salrom SA în așa fel încât la listarea pe bursă prețul acțiunilor să fie cât mai mic, iar statul român să piardă de facto controlul actualei sale participații majoritare.

Alianța pentru Unirea Românilor este pentru o economie de piață liberă. Ne-am asumat, în același timp, și misiunea de a proteja și promova exploatarea sustenabilă a resurselor naționale. Or, constatăm că prin manevre de genul celor de la Societatea Națională a Sării, Salrom SA, în România continuă, pas cu pas, jefuirea avuției naționale.

Back to top button