Știrile 60m.RO

Ciprian Ciubuc (AUR): Rusia lui Putin este datoare să-și ceară scuze urmașilor celor deportați

Într-o declarație susținută în Parlament, deputatul AUR Ciprian Ciubuc, a declarat că Rusia trebuie să-şi ceară scuze pentru „crimele comise” în perioada deportărilor staliniste.

„Cu 80 de ani în urmă, în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, a început primul val de deportări ale românilor din Basarabia şi Bucovina de Nord, teritorii smulse României în urma pactului între Hitler şi Stalin. Din ceea ce sovieticii au denumit Republica Socialistă Sovietică Moldovenească, într-o singură noapte, au fost ridicaţi din propriile locuinţe 32.423 de români încărcaţi în vagoane de vite şi strămutaţi în Kazahstan şi Siberia. Condiţiile de transport au fost groaznice, iar unii dintre conaţionalii noştri nu au mai ajuns la destinaţie. (…) Avea să fie doar primul dintre cele trei valuri de deportări prin care Basarabia şi Bucovina de Nord au fost depopulate de sute de mii de români”, a afirmat deputatul AUR.

Potrivit deputatului AUR, născut în Basarabia, cei care au căzut victime ale dictaturii comuniste făceau parte din toate categoriile sociale – ţărani, întreprinzători, profesori, preoţi, primari, intelectuali, aproape toţi cei care puteau constitui o elită locală cu conştiinţă naţională românească.

„Unii dintre ei au murit departe de locurile natale, departe de cei dragi în drumul spre Siberia şi în lagărele de exterminare ale URSS. (…) Ca principală moştenitoare a moştenirii Rusiei sovietice, Rusia lui Putin este datoare să-şi ceară scuze urmaşilor celor deportaţi şi întregului popor român pentru crimele comise şi pentru vieţile distruse. Suntem datori să nu uităm şi suntem datori să facem dreptate pentru Basarabia, pentru că Basarabia a fost, este şi va fi românească”, a susţinut Ciprian Ciubuc, care a cerut plenului Camerei Deputaţilor să se țină unui moment de reculegere în memoria deportărilor staliniste.

După minutul de reculegere, din sala de plen a Camerei Deputaților s-a auzit strigându-se: Trăiască România Mare!

Întreaga declarație poate fi urmărită aici:

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button