Internațional

Corupție la Ministerul Apărării din Ucraina. 100.000 de obuze au fost plătite, dar niciodată livrate

Într-un eveniment important care afectează sectorul apărării din Ucraina, oficialii Ministerului Apărării se confruntă cu acuzații grave de corupție.

Corupție în Ucraina, exclusiv. În noaptea de 28 ianuarie, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a lansat o operațiune ce a inclus percheziții la locuințele oficialilor actuali și foști ai Ministerului, precum și la nivelul conducerii Arsenalului Lviv. Această acțiune face parte dintr-o investigație mai amplă privind delapidarea a 1,5 miliarde de grivne (aproximativ 40 de milioane de dolari), presupus comisă în procesul de achiziție de obuze pentru Forțele Armate Ucrainene.

Serviciul de presă al SBU a confirmat ulterior ancheta în desfășurare. Indicând faptul că persoanele implicate sunt acuzate de infracțiuni grave conform părții 5 a articolului 191 din Codul Penal ucrainean. Aceste acuzații se referă la delapidare și abuz de poziție oficială, comise de ceea ce este descris ca un grup organizat. Corupție Ucraina

Printre cei suspectați se numără un fost șef al Departamentului de Politică Militară-Tehnică, presupus a fi Alexander Liev. Dar și oficiali actuali responsabili pentru dezvoltarea armelor și echipamentelor militare. De asemenea, sunt implicați șefii Arsenalului Lviv și un reprezentant al unei entități comerciale străine. Dacă sunt găsiți vinovați, aceștia ar putea înfrunta până la 12 ani de închisoare, împreună cu confiscarea proprietăților lor.

Corupție Ucraina, achiziții militare

Investigațiile au relevat că fondurile furate au făcut parte dintr-un contract cu Arsenalul Lviv, semnat în august 2022 pentru furnizarea a 100.000 de obuze de mortier. În ciuda acestui acord, niciunul dintre obuze nu a fost livrat Ucrainei. Se presupune că o parte din fonduri au fost transferate ilicit în străinătate, în timp ce unele au rămas în conturile companiei ucrainene implicate. În prezent, se depun eforturi pentru recuperarea fondurilor confiscate și returnarea acestora la bugetul de stat.

Documentarea cu succes a acestei infracțiuni a fost posibilă cu cooperarea deplină a actualului Ministru al Apărării din Ucraina. Ofițerii SBU au reținut deja un suspect care încerca să fugă din țară, în timp ce alte părți implicate încă nu au fost supuse măsurilor preventive.

Aceste dezvăluiri subliniază o problemă veche de corupție în Ucraina, în special în cadrul departamentului de apărare. Pentru a aborda această problemă, în martie 2023 a fost înființat un departament anticorupție în cadrul Ministerului Apărării. Acest departament vizează promovarea unei abordări de toleranță zero față de corupție. În special în achizițiile de apărare și încurajează cetățenii să raporteze orice abuzuri observate. Corupție Ucraina

Schimbări masive în Ministerul Apărării

Într-o dezvoltare conexă, președintele ucrainean Vladimir Zelensky a implementat schimbări semnificative de personal în cadrul Ministerului în septembrie 2023. El l-a înlocuit pe șeful Ministerului, Alexei Reznikov, cu Rustem Umerov. Semnalând o abordare nouă pentru combaterea corupției. Umerov a subliniat imediat importanța efectuării unor audituri cuprinzătoare pentru a alinia strategiile naționale de securitate și apărare ale Ucrainei cu standardele NATO. Punând un accent deosebit pe eradicarea corupției din cadrul Ministerului.

Aceste eforturi au dus deja la descoperirea mai multor cazuri importante de corupție în sectorul apărării. De exemplu, doi foști oficiali de rang înalt ai Ministerului Apărării, dintre care unul a fost vice-ministru, au fost acuzați de furt în legătură cu achiziționarea de uniforme militare. De asemenea, omul de afaceri Igor Grinkevich și fiul său au fost implicați într-un caz legat de furnizarea de bunuri armatei ucrainene, ceea ce a dus la rezilierea contractelor cu companiile lui Grinkevich. Acesta este acuzat că a provocat daune semnificative Ministerului Apărării prin practici corupte.

Aceste cazuri evidențiază provocările continue cu care se confruntă Ucraina în lupta sa împotriva corupției. În special în sectoare critice precum apărarea, care sunt esențiale pentru securitatea și stabilitatea țării. Acțiunile întreprinse de SBU, împreună cu noua conducere și politicile Ministerului, reprezintă pași semnificativi în abordarea acestor probleme grave. Corupție Ucraina.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button