PoliticăȘtirile 60m.RO

Ministrul Agriculturii: Micii fermieri nu vor rezista pe piață dacă nu se asociază

Ministrul Agriculturii, Adrian Oroș, a declarat că indiferent de câte subvenții sau alte forme de sprijin ar primi micii fermieri de la statul român, aceștia nu vor rezista pe piață dacă nu se asociază. Cooperativele sunt singura soluție viabilă, subliniază Oroș – de exemplul în Franța există grupuri de producători cu doar 9 membri.

Oricâți bani, oricâte subvenții sau scheme de sprijin ai da unui fermier mic, niciodată nu o să reziste pe piață decât dacă se asociază, a declarat astăzi, 8 iunie 2021, ministrul agriculturii”, Adrian Oroș, într-o dezbatere live cu jurnaliștii de la Profitul Agricol.

El a precizat că în prezent cooperativele sunt cea mai bună soluție pentru mici producători în fața concurenței.

Știu exact cum reacționează oamenii pentru că anul trecut și anul ăsta m-am întâlnit cu oamenii. Sigur, există unele zone sau la o categorie de vârstă ca și a mea există o reticență privind asocierea, pentru că există o mare lipsă de încredere, există în societatea românească în general, nu numai între fermieri, dar altă soluție realistă nu există. Nu putem ajuta altfel producătorul mic să se consolideze în lanțul acesta valoric decât dacă se asociază și doar asociindu-se, ajunge să aibă o cantitate de marfă mai mare, o anumită ritmicitate, o anumită standardizare, să o poată și depozita și să o valorifice la prețuri care să-l facă să reziste pe piață.

Noi nu-i putem forța, noi încercăm, prin aceste forme de sprijin, să-i determinăm să meargă spre această asociere oferindu-le punctaje și intensitate de sprijin mai mare. Atât putem să facem. Sigur, aici contează și factorul local. Deja au început să fie foarte active, în unele zone, acele GAL-uri, unde au reușit în interiorul GAL-ului să producă aceste cooperative”, a mai spus Oroș.

Back to top button