Știrile 60m.RO

Presa din Transnistria: Focuri de armă s-au auzit la granița cu Ucraina

Postul de televiziune din Pridnestrovia TSV raportează un schimb de focuri de armă în apropierea punctului de control Kuchugur, la granița Republicii autoproclamate Transnistria cu Ucraina.

„Locuitorii din Pervomaisk raportează împușcături în apropierea punctului de control Kuchurgan. O sursă din cadrul forțelor de ordine din Transnistria a declarat că, într-adevăr, au avut loc împușcături pe teritoriul Ucrainei în apropierea satului Pavlovka. Este vorba de apropierea satului Kuchurgan, în zona podului de cale ferată, care a fost aruncat în aer pe 4 martie”, relatează televiziunea pe canalul de Telegram.

Conform unor informații din surse deschise, Ucraina organizează exerciții militare în apropiere de hotarul cu regiunea transnistreană. Nu este clar dacă focurile de armă auzite provin de la respectivele exerciții.

Anterior, trei atacuri teroriste au avut loc în Transnistria – în clădirea Ministerului Securității de Stat al PMR din Tiraspol , lângă o unitate militară din apropierea satului Parkany și pe turnul unui centru de radio și televiziune din apropierea satului Mayak. În așa-zisa republică a fost introdus un nivel „roșu” de amenințare teroristă. Comitetul de anchetă din Transnistria a deschis dosare penale sub articolul „un atac terorist comis de un grup de persoane care utilizează arme de foc”. Președintele Transnistriei, Vadim Krasnoselsky, a declarat că urmele organizatorilor exploziilor din Transnistria duc spre Ucraina. Din cauza circumstanțelor de urgență, procedura simplificată de trecere a frontierei Transnistriei este anulată, iar la intrările în orașe sunt instituite baraje rutiere.

Transnistria, ai cărei locuitori sunt în proporție de 60% ruși și ucraineni, a căutat să se separe de Republica Moldova încă dinainte de prăbușirea URSS, temându-se că, pe valul naționalismului, Moldova se va alătura României. În 1992, după un conflict armat, Transnistria a devenit practic un teritoriu necontrolat de Chișinău.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button