Știrile 60m.RO

Protest la ambasada Serbiei. Deputat român interzis în Serbia și anchetat pentru că ducea cărți identitare despre românii de dincolo de Dunăre

O comisie condusă de deputatul român AUR Ringo Dămureanu a fost oprită la granița cu Serbia și nu i s-a permis accesul. Comisia a staționat câteva ore în vamă și mașinile au fost percheziționate. Ringo Dămureanu se deplasa în Timoc pentru a discuta cu românii din Serbia de Ziua Națională a Românilor de Pretutindeni.

Alianța pentru Unirea Românilor a organizat duminică un protest în fața ambasadei Serbiei de la București. Aceștia au cerut statului vecin să respecte statutul diplomatic al parlamentarilor AUR și drepturilor românilor din Serbia.

„În Serbia drepturile românilor nu sunt respectate, ei nu au voie să știe și să spună că sunt români. Aproape jumătate din populația neamului românesc trăiește dincolo de granițe, mulți în comunități istorice sau în Republica Moldova, mulți alungați de jaful sistematic la care a fost supusă România în ultimii 30 de ani.

În Serbia drepturile românilor nu sunt respectate iar parlamentarii AUR, cei care se bat pentru toți românii nu doar în ziua alegerilor, sunt interziși. Colegii noștri au dorit să ducă cărți acolo, să ne facem auziți, cărți în limba română despre identitatea noastră românească.

Serbia trebuie să se gândească dacă dorește în Uniunea Europeană și dacă da atunci drepturilor românilor de acolo trebuie respectate, tot așa cum și Ucraina trebuie să respecte drepturilor românilor din comunitățile noastre istorice” a declarat George Simion prezent în fața ambasadei Serbiei de la București.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button