PoliticăȘtirile 60m.RO

Antonio Andrușceac (AUR), interpelare către ministrul Lucian Bode privind securitatea la incendiu a unităților spitalicești din România. MAI răspunde

În urma solicitării făcute de Antonio Andrușceac, deputat AUR,  privind situația securității la incendiu a unităților spitalicești din România, Ministerul Afacerilor Interne a pus la dispoziție datele centralizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență prin starea avizelor și autorizațiilor în domeniul sanitar.

Andrușceac a precizat în interpelarea către MAI faptul că tragediile din spitalele României au declanșat un semnal de alarmă serios în ceea ce privește starea sistemului de sănătate din România, zeci de pacienți pierzându-și viața în condiții greu de tolerat.

Ministerul Afacerilor Interne a oferit următoarele informații cu privire la securitatea la incendiu a unităților spitalicești din România, valabile la data de 28.02.2021:

  • 208 clădiri care aparțin unităților spitalicești dețineau aviz de securitate la incendiu. Facem precizarea că o clădire nu poate fi pusă în funcțiune și exploatată pe baza acestui act de autoritate. Prin eliberarea avizului de securitate la incendiu se certifică îndeplinirea măsurilor de apărare împotriva incendiilor la faza de proiect. Acest act constituie parte componentă a documentației care stă la baza emiterii autorizației de construire;
  • 314 clădiri care aparțin unităților spitalicești dețineau autorizație de securitate la incendiu. Astfel, o clădire trebuie pusă în funcțiune doar după obținerea acestui act de autoritate. Pentru unitățile sanitare această obligație a fost instituită începând cu nul 1992 și subzistă până la acest moment.

Autoritățile au precizat că obligația de a obține avizul/autorizația de securitate la incendiu intervine doar în cazul construcțiilor noi sau a celor existente, atunci când se execută lucrări de modificare și/sau schimbare a destinației.

Citește și:

Back to top button