PoliticăȘtirile 60m.RO

[VIDEO] Discuție aprinsă între George Simion și Cristian Ghinea despre PNRR: „Ştiţi că va veni iar FMI-ul”

George Simion a afirmat în Parlament că PNRR este un „plan de vânzare a țării” și că actuala guvernare se împrumută cu dobânzi mari și va sfârși prin a aduce FMI din nou în România. Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a negat aceste acuzații, precizând că nu există FMI în PNRR.

George Simion și Cristian Ghinea au avut un schimb de replici despre PNRR, în momentul în care liderul AUR s-a dus peste ministrul Ghinea, aflat într-o discuţie cu ministrul Muncii, Raluca Turcan, pentru a-l chestiona în legătură cu cele 15 miliarde de euro pe care România le va împrumuta prin PNRR.

Redăm în continuare o parte a dialogului dintre cei doi oameni politici:

George Simion: Domnule Ghinea, suntem singura ţară, pe lângă Italia, care accesează toţi banii de împrumuturi. De unde vom putea să dăm aceşti bani?

Cristian Ghinea: Vrem să luăm împrumuturi cu dobândă foarte mică, targetat pe nişte proiecte foarte concrete.

Simion: Nu ne interesează împrumuturile voastre. Vă luaţi angajamentul să le plătiţi din pensiile speciale?

Ghinea: Da, tăiem şi pensiile speciale.

Simion: Lumea întreabă de unde se vor plăti aceste împrumuturi şi poziţia noastră este că nu trebuie să luăm. Ungaria nu ia împrumuturi.

Ghinea: Este simplu. Avem 14 miliarde de euro bani gratis şi posibilitatea de a atrage împrumuturi ţintite pe proiecte concrete cu dobândă foarte mică. Noi, actualul Guvern, vrem să tragem aceste împrumuturi pe proiecte verificate de către Comisia Europeană, de către Autoritatea de Audit ca să nu se fure de acolo. Şi, da, creşte datoria publică cu aceşti bani…

Simion: Depăşim 60%…

Ghinea: Nu e musai să depăşim, domnule Simion! Greşiţi! Să refuzi nişte împrumuturi cu dobândă foarte mică, pe nişte proiecte concrete, este o greşeală.

Simion: Ştiţi că va veni iar FMI-ul sau alte instituţii…

Ghinea: Nu va veni FMI-ul! Lasă-mă să corectez această informaţie. Oameni buni, nu va veni FMI-ul! PNRR este un instrument de finanţare al Uniunii Europene şi va fi un instrument co-gestionat de Guvernul României şi Comisia Europeană. Uitaţi-vă în ochii mei! Nu există FMI la PNRR!

Simion: Bine. Uitaţi, că am înregistrat aici!

Reamintim că George Simion a declarat că AUR nu va vota PNRR-ul, acuzând că acesta va duce la distrugerea economiei româneşti:

Astăzi o să spunem NU acestui plan care nu ni s-a prezentat. Şi o să spunem NU în numele românilor. Eram mic, în anii ’90, când FMI-ul venea şi dicta închiderea industriei româneşti. Atunci nu am avut cum să spun NU pierderii suveranităţii naţionale şi distrugerii economiei româneşti. Noi NU votăm mărirea alocării bugetare către Bruxelles, din banii românilor, pentru împrumuturi şi fonduri pe care românul nu o să le vadă niciodată. […] Noi astăzi o să spunem NU, o să spunem că România nu trebuie să renunţe iarăşi, prin acest vot al Parlamentului, la o parte din suveranitatea naţională. Astăzi o să spunem NU faptului că, de 30 de ani, această clasă politică, ce ne-a condus, ne-a băgat din ce în ce mai mult în credite de consum. Astăzi o să spunem NU unei politici păguboase care nu ne va duce decât în hău”.

Back to top button