PoliticăȘtirile 60m.RO

Lilian Scripnic (AUR) despre cazul UMF Iași: Încetați politicile discriminatorii în mediul universitar! România are nevoie de personal calificat în domeniul sanitar

Deputatul AUR Lilian Scripnic și-a exprimat indignarea față de politicile discriminatorii la adresa celor care nu s-au vaccinat, în special în cazul studenților de la universităților de medicină ce vor să îngrădească accesul acestora la examene. Acesta solicită guvernului să renunțe la astfel de „ținte false” și să le asigure viitorilor medici condiții favorabile pentru a-i finaliza studiile. România are nevoie de personal calificat în domeniul sanitar.

Ultimul câmp de luptă deschis împotriva celor care au ales să nu se vaccineze este mediul universitar. Universitățile de medicină din București și Cluj-Napoca analizează dacă se impune o decizie similară celei luate deja de UMF Iași, potrivit căreia doar studenții și profesorii vaccinați anti-Covid-19 vor fi primiți la examene. În numele autonomiei universitare, o seamă de studenți riscă să nu își poată finaliza studiile dacă alegerea lor este să nu se vaccineze. Nu vreau să pun în discuție dacă o asemenea alegere este corectă sau nu, este morală sau nu, cert e că alegerea e una garantată de Constituție și de tratatele internaționale la care România este parte, care consfințesc respectarea drepturilor și libertăților cetățenești”, a precizat Scripnic.

În acest context, deputatul AUR le solicită guvernanților să le asigure studenților la medicină toate condițiile necesare spre a-și finaliza studiile deoarece România are oricum deficit de personal calificat în domeniul sanitar. Astfel de măsuri discriminatorii nu vor avea alt efect decât adâncirea crizei din sănătate.

Cer Guvernului să renunțe la ținte false și să intervină în zonele sociale în care pandemia a creat dezechilibre majore. Potrivit evaluărilor pe care le avem în acest moment, pandemia COVID-19 a avut consecințe reale și disproporționate asupra gospodăriilor vulnerabile și asupra persoanelor cu venituri mici, a lucrătorilor din sectorul informal și, adesea, a femeilor, în special în zonele în care populația nu este acoperită de plase de siguranță socială și este afectată în mod deosebit de șomajul în creștere. În același timp, pandemia de COVID-19 a intensificat violența de gen, căsătoriile copiilor și inegalitățile existente, în special în ceea ce privește accesul la servicii de sănătate.

Stimați guvernanți, în loc să îi împiedicați pe studenții la medicină să își finalizeze studiile, mai bine v-ați preocupa să dați țării mai mulți medici. Dacă nu ați aflat încă, vă spun eu: românii au nevoie de servicii de sănătate performante și de personal calificat în domeniul sanitar”, a mai spus deputatul AUR Lilian Scripnic.

Back to top button