Politică

Ucraina ia în calcul să dea în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia pentru embargoul pe cerealele ucrainene

Kievul intenționează să dea în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia pentru refuzul acestora de a renunța la interdicția asupra produselor agricole ucrainene, a declarat reprezentantul comercial al Ucrainei, Taras Kacika, într-un interviu acordat Politico. Procesul ar urma să aibă loc la Organizația Mondială a Comerțului.

În timp ce țara se apără împotriva invaziei Rusiei, Ucraina contestă faptul că UE nu și-a respectat angajamentele de liber schimb. „Este important să dovedim că aceste acțiuni sunt greșite din punct de vedere juridic. Și de aceea vom începe procedurile legale mâine”, a declarat Kacika duminică seara..

Cele trei țări se revoltă împotriva Comisiei Europene, care vinerea trecută a decis să permită vânzările de cereale ucrainene în UE. Polonia, Ungaria și Slovacia au declarat că își vor impune propriile interdicții asupra cerealelor ucrainene după decizia Comisiei de a pune capăt restricțiilor la nivelul UE. „În ochii noștri, aceste măsuri ale Ungariei și Poloniei reprezintă o declarație de neîncredere totală față de Comisia Europeană”, a declarat Kacika.

Oficialul ucrainean a susținut că sfidarea deschisă a Poloniei, Ungariei și Slovaciei față de Bruxelles nu este doar o problemă internă a UE, ci ridică ceea ce el a numit „cea mai mare îngrijorare sistemică” – dacă partenerii comerciali internaționali pot avea încredere că Bruxelles-ul vorbește în numele UE.

„Timp de mulți ani, Comisia Europeană a fost cea care a fost negociatorul comercial și instituția de politică comercială pentru întreaga UE. Și obișnuiam să lucrăm pe această bază”, a declarat Kacika, adăugând că „abordarea sistemică a Budapestei și Varșoviei de a ignora poziția instituțiilor UE în politica comercială cred că va fi o problemă pentru UE în general, deoarece nu există unitate.”

Kievul va da în judecată aceste țări la Organizația Mondială a Comerțului – un organism internațional – mai degrabă decât prin intermediul propriului acord comercial cu UE. „Cred că toată lumea ar trebui să vadă cum se comportă statele membre din UE față de partenerii comerciali și față de propria Uniune, pentru că poate influența și alte state.”

Bruxelles-ul a decis vineri să pună capăt interdicției temporare de vânzare a cerealelor ucrainene în țările vecine Polonia, Ungaria, Slovacia, România și Bulgaria. Interdicția a fost menită să protejeze fermierii și să permită piețelor să se adapteze la valul de produse din Ucraina, în urma blocadei impuse de Rusia porturilor ucrainene de la Marea Neagră. În trecut, Kievul a amenințat că va da în judecată UE dacă nu renunță la interdicție.

În urma deciziei de vineri, Varșovia, Budapesta și Bratislava au decis să își impună propriile restricții unilaterale. Bulgaria a anunțat deja că acceptă cerealele ucrainene pentru că piața internă are nevoie de ele, în timp ce România analizează situația și nu a anunțat încă nici o măsură.

În timp ce Slovacia a prelungit pur și simplu interdicția anterioară a UE privind patru tipuri de cereale, Polonia a impus în weekend interdicții suplimentare privind făina și furajele ucrainene. Ungaria, a declarat Kacika, merge chiar mai departe și interzice încă 25 de produse care nu au fost discutate anterior, inclusiv carnea.

„Aceste interdicții arbitrare sunt ridicole”, a spus Kachka. „Cred că Ungaria face aici o declarație politică prin care vrea să blocheze comerțul cu Ucraina și, de asemenea, să ignore complet Bruxelles-ul. Și de aceea cred că aceasta este o mișcare foarte îndrăzneață împotriva noastră.”

În timp ce interdicțiile suplimentare ale Ungariei sunt în mare parte simbolice, având în vedere că Ucraina nu exportă prea multă carne de vită sau de porc în această țară, măsurile Poloniei vor afecta o parte semnificativă a exporturilor ucrainene, a declarat Kacika. Dacă Varșovia nu renunță la aceste interdicții suplimentare, „vom fi forțați să luăm măsuri de retorsiune asupra produselor suplimentare și vom interzice importul de fructe și legume din Polonia”.

Escaladarea vine pe fondul intensificării campaniei electorale înaintea alegerilor generale din Polonia din 15 octombrie, unde guvernul de dreapta trebuie să păstreze votul din mediul rural pentru a obține un al treilea mandat la putere.

Guvernele de la Budapesta și Varșovia au declarat că acționează pentru a-și proteja fermierii de un val de produse ucrainene care au dus la scăderea prețurilor. Dar Kacika a replicat că acest raționament este eronat: „Interdicția Poloniei nu îi va ajuta pe fermieri, nu va afecta prețurile, deoarece prețurile sunt globale – ceea ce fac ei se bazează pe opinia publică”.

Un oficial UE a declarat pentru Playbook/Politico că Bruxelles-ul speră să rezolve lupta prin determinarea Kievului să își impună propriile restricții asupra exporturilor în cazul unor creșteri bruște. Întrebat despre această potențială înțelegere de pace, Kacika a declarat că Kievul este gata să „își asume responsabilitatea de a se asigura că exportul din Ucraina nu creează niciun tsunami în țările vecine” și că va impune un sistem de licențe de export de cereale „în timp real”, atât pentru a „încetini” exporturile către țările vecine, cât și pentru a permite Ucrainei să „reacționeze rapid” în cazul în care este detectată o creștere bruscă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button