JUSTIȚIE

Procurorul Teodor Niță: Dacă nu se iau măsuri, ajungem groapa de gunoi a Europei

Reprezentanții Gărzii de Coastă Constanța, împreună cu comisarii Gărzii de Mediu, cu lucrătorii vamali și ai altor autorități au verificat, marți, alte 15 containere, care fac parte dintr-un lot mai mare, pline cu deșeuri provenite din Germania, ajunse în Portul Constanța Sud Agigea pe calea apei.

 În locul unde se află aceste containere s-a aflat și procurorul Teodor Niță, din cadrul Curții de Apel Constanța, cel care desfășoară ancheta privind importul deșeurilor în România. Magistratul a declarat că dacă nu se vor lua măsuri legislative, care să reglementeze acest timp de importuri, România ar putea deveni groapa de gunoi a Europei.

”Este o verificare legată de un import de vreo o sută de containere cu deșeuri. Cel puțin teoretic, trebuia să fie exclusiv de plastic pentru reciclare și, din câte se pare, sunt aparate electrice sparte, pline de compuși care sunt încadrabili în categoria de deșeuri periculoase și care au sosit la noi în țară pentru a fi eliminate, pentru că nu ai ce să faci cu ele din punct de vedere economic.

Dacă nu se iau măsuri legislative foarte curând, nu o să fie deloc bine de noi, pentru că devenim un HUB de gunoaie, așa cum a fost China până în 2016, când a închis porțile. Urmează să înceapă și la noi, dacă nu cumva, după cum se vede, deja a început. Depozitarea de gunoi la noi e foarte ieftină, 17 -18 euro, o sumă infimă, în Germania este 500 de euro, iar ca să elimine aceste deșeuri la gropile de gunoi din Germania le trebuia un milion de euro. La noi, cu 30 de mii (de euro-n.r) au rezolvat-o. Asta înseamnă că, pe principiul vaselor comunicante, devenim groapa de gunoi.

Avem o mare problemă cu legislația, e plină de găuri, România nu a implementat nici măcar recomandările Consiliului Europei din 2018, când a fost evaluată România pe linie de mediu. Sunt român, sunt cetățean român, sunt procuror în România, trebuie să apăr Statul Român și pe oamenii care locuiesc în țara asta, uitați-vă ce se întâmplă. Sunt foarte stresat de ideea că devenim un HUB pentru gunoaie pentru toată Europa și nu numai. Așteptăm acum să mai vină și din țările africane deșeuri, dacă nu se iau măsuri legislative care trebuie a fi luate.

Ar putea fi echivalat prețul, pentru a nu mai fi atractiv prețul, pentru că din Uniunea Europeană vin transporturile în baza unor simple notificări. De ce? Pentru că la noi se depozitează destul de ieftin. De multe ori nu ne întreabă nimeni, apoi vă mirați cum cresc munții aceia de gunoi. Păi decât să dea 500 de euro pe tonă în Anglia sau Germania, mai bine dau la noi 17 euro. Mai dau și alte ”atenții” pe lângă și oricum este un profit uriaș, dar pe sănătatea noastră.

Deșeurile pot intra prin orice punct vamal din țară. Am propus să intre printr-un singur punct vamal, prevăzut cu un scaner, iar toate containerele prevăzute cu așa ceva pot fi trecute prin scaner și se va vedea ce conțin. Aceste containere sunt oprinte în port pentru că Garda de Coastă a avut o analiză de risc și a văzut că ceva nu e în regulă. Dar pot intra pe camioane, cine le poate verifica?”, a declarat procurorul Teodor Niță.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button