Știrile 60m.RO

Lilian Scripnic (AUR), mesaj pentru Guvernul Cîțu: Redeschideți spitalele pentru pacienții non-Covid

Deputatul AUR Lilian Scripnic a afirmat că adevărata criză cu care se confruntă România este lipsa de competență a actualilor guvernanți. Managementul dezastruos al sistemului sanitar din ultimele 14 luni a făcut cel puțin la fel de multe victime ca pandemia. În acest context, parlamentarul solicită Guvernului Cîțu să redeschidă spitalele pentru pacienții non-Covid astfel încât pacienții care suferă de afecțiuni grave să primească îngrijirea medicală de care au nevoie.

Lilian Scripnic susține că mulți bolnavi cronici au fost abandonați, după ce spitalele specializate pentru tratamentul unor afecțiuni specifice au fost transformate, uneori peste noapte, pentru facilitățile lor de terapie intensivă, în spitale COVID. Cel mai cunoscut caz este cel al evacuării spitalului Foișor din București, când pacienții au fost evacuați pe tărgi, în portbagajele unor autoturisme, fără sprijin din partea aparținătorilor, și au fost trimiși acasă sau transferați în alte spitale, lucru care a pus o presiune psihică de neînchipuit asupra celor care fuseseră internați pentru afecțiuni deja existente.

Calculele cinice și imorale ale oficialilor erau simple: apăreau 26 de paturi terapie intensivă noi, șase medici specializați și 200 de paturi cu oxigen pentru bolnavii de coronavirus. Dar de românii care au nevoie de îngrijiri de ortopedie și traumatologie se mai preocupă cineva?”, se întreabă parlamentarul, solicitând actualului guvern să precizeze când se va redeschide sistemul de sănătate pentru pacienții non-Covid, subliniind că tratarea bolnavilor de infectați cu Covid-19 nu presupune „abandonarea bolnavilor cronici și a celor care suferă de alte afecțiuni”.

Chiar dacă aveți astăzi puterea politică pentru a lua decizii fundamentale legate de sistemul de sănătate, nu aveți și puterea divină pentru a decide cine trebuie să moară și cine trebuie să trăiască în România – funcție de natura afecțiunilor pacienților. Înțelegem toți că suntem într-o situație de criză sanitară, însă Guvernul nu trebuie să ia decizii în locul divinității, ci trebuie să ia decizii raționale într-un sistem de sănătate nediscriminatoriu și să dea dovadă de empatie pentru toți românii care au nevoie de ajutor medical”, a conchis deputatul AUR Lilian Scripnic.

Back to top button