Internațional

Şoc în Israel, după linşarea unui bărbat considerat arab de către extremiștii evrei, difuzată în direct la televizor

Israelul este şocat după difuzarea la televizor, în direct, la o oră de mare audienţă, a linşării unui bărbat, un automobilist, grav rănit, considerat arab de către agresorii săi – extremiști evrei-, în apropiere de Tel Aviv, relatează AFP.

În aceste imagini de nesusţinut apare un bărbat care este scos cu forţa din maşina sa şi care este bătut apoi de către o mulţime de câteva zeci de persoane până când îşi pierde cunoştinţa.

Incidentul – de la care au fost difuzate în direct  imagini de către postul public de televiziune Kan – a avut loc pe o promenadă, la malul mării, la Bat Yam, un oraş situat la sud de metropola Tel Aviv.

Poliţia şi serviciile de salvare au sosit abia 15 minute mai târziu.

În acest răstimp, victima a rămas lungită în stradă.

Persoane din mulţime au justificat această linşare prin faptul că bărbatul era un arab care a încercat să intre cu maşina într-o adunare a extremiștilor evrei.

Însă secvenţele difuzate de postul Kan arată că automobilistul încerca să evite manifestaţie.

Victima ”linşajului este grav rănită, însă se află într-o stare stabilă”, a anunţat într-un comunicat Spitalul Ichilov din Tel Aviv, fără să-i dezvăluie identitatea.

Deputatul Bezalel Smotrich, liderul Partidului Sionismul Religios, a declarat că-i este ”ruşine” de acest linşaj, de o ”cruzime atroce”.

”Fraţi evrei, stop! Nu putem să ne lăsăm purtaţi de acte violente”, a îndemnat el.

Marele rabin al Israelului Yitzhak Yossef a îndemnat la încetarea agresiunilor comise de către evrei.

”Cetăţeni nevinovaţi sunt atacaţi de către organizaţii teroriste. Avem sufletul greu, iar imaginile sunt dificile, dar nu ne putem lăsa antrenaţi în provocări şi agresiuni”, a adăugat el.

Deputatul arab Issawi Fredj (Meretz, stânga) consideră că este vorba despre ”premisele unui răboi civil”.

Activiştii au manifestat miercuri seara în întregul Israel, provocând confruntări cu forţe de ordine, iar uneori cu arabi israelieni.

Poliţia a anunţat că a ”reacţionat la incidente violente în mai multe oraşe, şi anume la Lod, Acre şi Haïfa”.

Potrivit poliţiei, un israelian a fost grav rănit în tiruri cu pietre în oraşul mixt israeliano-arab Acre.

”Participanţii la violenţele de la Lod nu reprezintă arabii israelieni, participanţii la violenţe de la Bat Yam (…) nu reprezintă evreii israelieni, violenţa nu ne va dicta vieţile”, a denunţat liderul opoziţiei Yair Lapid, care încearcă să formeze o coaliţie de uniune naţională după eşecul premierului în exerciţiu Benjamin Netanyahu de a forma o coaliţie de dreapta.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button