Internațional

Bulgaria acuză şase ruşi de patru explozii în perioada 2011-2020 la depozite de muniţie destinată Ucrainei şi Georgiei

Parchetul bulgar a stabilit o legătură între patru explozii care au avut loc în perioada 2011-2020 în depozite de muniţie destinată Ucrainei şi Georgiei şi sejurul a şase cetăţeni ruşi – cu presupusul scop de a împiedica livrarea muniţiei către Ucraina şi Georgia, relatează AFP.

”S-a demonstrat, în cadrul anchetei, că şase cetăţeni ruşi au petrecut timp pe teritoriul bulgar în jurul datelor exploziilor”, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, la Sofia, o purtătoare de cuvânt a parchetului, Siika Mileva.

”Probe foarte fiabile de care dispunem conduc la concluzia că scopul era oprirea livrărilor” muniţiei către Ucraina şi Georgia, a subliniat ea.

Cele patru explozii – în prezent neexplicate – nu s-au soldat cu victime şi nici răniţi şi au fost declanşate de la distanţă, după un mod de operare ”asemănător”.

Cea mai recentă explozie a avut loc la un depozit de detonatoare situat situat în apropiere de oraşul Maglij (centru), care aparţine întreprinderii militare publice Arsenal, ”de importanţă strategică în securitatea naţională”, precizează într-un comunicat parchetul.

Alte două depozite, vizate în 2011 şi 2015, erau, potrivit aceleiaşi surse, folosite de compania Emco, aparţinând comerciantului de armament bulgar Emilian Gebrev – care a fost, în 2015, împreună cu fiul său şi cu unul dintre conducărtorii întreprinderii – victima unei tentative de otrăvire.

Magistrata a evocat ”suspiciuni extrem de fondate”, potrivit cărora aceste evenimente ar fi legate între ele.

Ea a făcut o apropiere cu ”crime grave comise pe teritoriul altor ţări”, referindu-se la o explozie soldată cu morţi la un depozit de armament ceh, în 2014, şi la tentativa de otrăvire cu noviciok a fostului dublu agent rus Serghei Skripal, în Regatul Unit, în 2018.

”RIVALIZARE” CU PRAGA

”Cooperăm cu Cehia, într-o încercare de a stabili existenţa unei filiere ruseşti”, a anunţat Mileva.

Praga a acuzat săptămâna trecută serviciile secrete ruse de faptul că au cauzat explozia din 2014, deschizând o criză diplomatică cu Moscova, care respinge orice acuzaţii în acest dosar.

Gebrev deţinea muniţie în acest depozit situat în apropiere de satul ceh Vrbetice.

În urma anunţului procuraturii, Ministerul bulgar de Externe a convocat-o pe ambasadoarea Rusiei în Bulgaria Eleonora Mitrofanova ”la o întâlnire”, joi.

”În curând vom fi acuzaţică l-am asasinat pe arhiducele Franz Ferdinand”, a declarat ironic, la Moscova, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, care a sugerat că Sofia încearcă ”să rivalizeze” cu Praga.

Asasinarea în 1914 a moştenitorului tronului Imperiului austro-ungar a provocat deflagraţia Primului Război Mondial.

Lavrov a îndemnat totodată Uniunea Europeană (UE) ”să se aplece asupra situaţiei” din Bulgaria şi Cehia, unde ”antreprenori privaţi sunt implicaţi în comerţul cu armament şi stocarea muniţiei”.

Emco a reproşat parchetului bulgar faptul că acţionează tardiv, după ce a ”ascuns activităţile serviciilor ruse timp de ani de zile”.

Potrivit unor surse militare ucrainene, citate de site-ul de investigaţii Bellingcat, această societate ”juca un rol crucial în consolidarea capacităţilor apărării ucrainene atunci când integritatea teritorială a acestei ţări era ameninţată”.

”Emco era singurul furnizor străin capabil să furnizeze armatei ucrainene muniţie” compatibilă cu armele din era sovietică, scria luni Bellingcat.

În dosarul otrăvirii lui Gebrev, trei ruşi au fost inculpaţi anul trecut, în contumacie, inclusiv un ofiţer din cadrul serviciilor militare de informaţii ruse (GRU), considerat totodată suspect în tentativa de otrăvire a lui Skripal.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button